Početna aktuelnosti ˝Dani dijaspore ˝ u Živinicama počinju 26.decembra sa bogatim sadržajem

˝Dani dijaspore ˝ u Živinicama počinju 26.decembra sa bogatim sadržajem

1002
0
Podijeli

Prije četiri godine Gradonačelnik Živinica Samir Kamenjaković,  pokrenuo je inicijativu održavanja Dana dijaspore sa ciljem povezivanja lokalne zajednice sa građanima Grada Živinice koji žive i rade izvan Bosne i Hercegovine.

Od 2016. godine to povezivanje postaje sve jače. Dani dijaspore su prilika da se onima koji žive izvan granica naše domovine pokažu potencijali sa kojima raspolažemo.

Ove godine Gradska uprava pripremila je bogat program koji će početi 26.decembra sa početkom u 12 sati  svečanim defileom limene glazbe ulicom Alije Izetbegovića, nakon čega će biti otvoren živinički bazar pod nazivom „Dani dijaspore“, koji će građanima biti na usluzi tokom svih dana manifestacije.

Na otvaranju Dana dijaspore djecu će zabavljati Djed Mraz sa maskotama iz crtanih filmova , kao i sa robotima uz prigodan zabavni program.

Posebna pažnja ovogodišnjih Dana dijaspore posvećena je turizmu, tako da će isti dan, s početkom u 16 sati u Plavoj sali BKC-a, biti promovirani turistički potencijali Grada Živinice, gdje će se predstaviti udruženja i organizacije koje se bave turističkom ponudom,

27.decembra biće otvorena Dječija likovna kolonija, u 9 sati u Plavoj sali BKC-a, pod vodstvom profesora Adisa Šabanovića, a u 13 sati u Hotelu President biće održan biznis forum “Dijaspora za razvoj Živinica-Start up“.

Trećeg dana manifestacije, u 17 sati u Plavoj sali BKC-a, biće organizovana promocija knjige nekadašnjeg kapitena fudbalske reprezentacije BiH, Vlatka Glavaša, a pored Glavaša promociji će prisustvovati i Sinan Sinanović, istaknuti sportski novinar koji prati našu reprezentaciju od samog početka. Isti dan, već od 18 sati, biće upriličeno „Veče sevdaha i folklora“, a publika će uživati u izvedbama živiničkih sazlije, članova KUD Živinice i KUD Modrački mornari, te članovima Gradskog mješovitog hora Živinice, pod vodstvom dirigenta, profesora Seada Siočića.

Četvrti dan rezervisan je za posjete planinarskon društvu Drenik uz organizovan besplatan prevoz koji polazi ispred zgrade Gradske uprave u 11:30 sati, i u 15 sati Streljačkom sportskom klubu „Konjuh“, a u 16:00 sati u Sportskoj dvorani, biće odigrana revijalna utakmica između ekipe NK Slaven i ekipe Dijaspore.

Večernji sati rezervisani su za ljubav, tako da će od 19:00 sati biti odigran teatarski projekat „Noć poezije: Dar ljubavi“, u kojem igraju, plešu, sviraju i pjevaju mladi živinički umjetnici.

Peti dan manifestacije biće posvećen jeziku i književnosti, a u 17 sati u Velikoj sali BKC-a, biće organizovan susret sa književnikom i akademikom Abdulahom Sidranom, kada će biti uručene nagrade za najbolje rodoljubive pjesme, po Javnom pozivu Gradske biblioteke.

Isti dan u 12:00 sati, biće organizovana posjeta Muzeju ARBiH, u Kasarni Dubrave.

Zadnji dan manifestacije biće posvećen najmlađim građanima Živinica, u 12:00 sati biće organizovana Dječija Nova godina, uz predstavu Novogodišnja TV emisija, dodjelu paketića, druženje sa Djeda Mrazom, Maskotama i još mnoštvo zabavnih sadržaja za djecu.

Tokom večernjih sati biće organizovan Javni doček nove 2020. godine uz muziku uživo i vatromet, čime ćemo zatvorit ovogodišnje Dane dijaspore.

Ulaz na sve događaje je besplatan i svi ste dobrodošli.

 

 

 

 

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje