Početna aktuelnosti 12. februar – Dan Charlesa Darwina

12. februar – Dan Charlesa Darwina

227
0
Podijeli

Dan Charlesa Darwina predstavlja međunarodno proslavljanje čuvenog naučnika, a za datum je izabran dan njegovog rođenja, 12. februar.

Obilježavanje Darwinovog dana počelo je da se dešava sporadično već nakon njegove smrti 1882. u južnom dijelu Londona, kraju u kojem je Darwin proveo veći dio svog života. Ipak, prvi takav događaj koji je imao javni značaj desio se 1909. kada se više od 250 antropologa i drugih naučnika iz cijelog svijeta sastalo u Cambridgeu da obilježe dan sjećanja na Darwinova naučna dostignuća. Budući da je ta godina bila i stota godišnjica Darwinovog rođenja, njujorška Akademija nauka i američki Muzej istorije prirode upriličili su specijalno obilježavanje naučnikovog rođendana i pedesetogodišnjicu od prvog izdanja njegove knjige Porijeklo vrsta.

Moderno obilježavanje dana kojim se odaje počast tvorcu teorije evolucije počelo je 1995. godine, tokom godina je mijenjano mjesto održavanja, a govornici na ceremonijama svih godina od tada bili su svjetski priznati antropolozi i biolozi, između ostalih Richard Dawkins, Paul Berg, Robert Sapolsky, Eugenie Scott. Dan Charlesa Darwina proslavlja se širom svijeta, a centralni događaj u svakoj državi obično se organizuje na nekom univerzitetu, a program podrazumijeva niz seminara i predavanja iz sfere antropologije, ali i pozorišne predstave, čitanja poezije, izložbe, koncerte.

Jasminko Razić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje