Početna aktuelnosti 12. februar – Svjetski dan spolne i reproduktivne svijesti

12. februar – Svjetski dan spolne i reproduktivne svijesti

172
0
Podijeli

Svjetski dan spolne i reproduktivne svijesti koji se obilježava svake godine 12. februara predstavlja priliku za podizanje svijesti o seksualnim i reproduktivnim zdravstvenim problemima, što je naročito važno za edukaciju mladih ljudi, a kako bi se smanjilo širenje spolno prenosivih infekcija.

Također, cilj je ohrabriti mlade ljude da razgovaraju s osobama kojima vjeruju kako bi dobili sve potrebne informacije i na taj način spriječili neplaniranu trudnoću ili spolno prenosivu infekciju.

Spolno prenosive bolesti još uvijek predstavljaju ozbiljan i rastući javnozdravstveni problem.

Tokom prošlog desetljeća u svijetu su zabilježene povećane stope obolijevanja od infekcija poput klamidije, gonoreje i sifilisa, koje nisu virusne, već bakterijske bolesti.

Nažalost, najveći porast navedenih bolesti zabilježen je u dobnoj skupini 15-29 godina.

Nadalje, u istom je razdoblju, u svijetu zabilježen i porast broja bakterijskih spolno-prenosivih infekcija u dobi 40-59 godina.

Primjena zaštitnih sredstava pri spolnom odnosu, redovno testiranje na spolno prenosive bolesti u zdravstvenim ustanovama, te redovni liječnički pregledi najvažniji su u očuvanju spolnog i reproduktivnog zdravlja za sve spolno aktivne osobe.

Jasminko Razić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje