Početna aktuelnosti Svečana sjednica u povodu 18.maja Dana oslobođenja općine Živinice

Svečana sjednica u povodu 18.maja Dana oslobođenja općine Živinice

2746
0
Podijeli

Na današnji dan prisjećamo se 18.maja 1992.godine, kada su, nakon pregovora komande JNA i živiničkih vlasti, Aerodrom u Dubravama napustili pripadnici bivše jugoslovenske vojske.

Tim povodom u velikoj sali BKC održana je svečana sjednica Ov, koja je  započela intoniranjem državne himne BiH i odavanjem počasti poginulim šehidima i borcima odbrambeno-oslobodilačkog rata, a o značaju ovog praznika govorio je predsjedavajući Ov Živinice Hamdija Numanović.

“Pregovori sa JNA oko preuzimanja aerodroma Dubrave i vojnih objekata u Ljubačama bili su dugi i iscrpljujući. Natezanja i nadmudrivanja doživjela su vrhunac kada je Jugo-armija morala napustiti aerodrom u Dubravama. Trajalo je to danima. Na kraju, 18.maja, JNA je napustila Aerodrom, a mi smo uspjeli dobiti 102 puške, koje su nam kasnije poslužile u odbrani od agresije“ istakao je predsjedavajući. Te dodao da je zbog toga ovaj datum izuzetno značajan za našu općinu.

Zahvaljujući blagovremeno obavljenim pripremama u Živinicama su stvorene respektabilne vojne jedinice, zahvaljujući kojim je živinička općina ostala slobodna i naše jedinice su pružale pomoć drugim općinama širom BiH.

“Na ratnom putu od Kula Grada do Sanskog Mosta 318 boraca je izgubilo živote, 566 su trajni invalidi, 42 borca su dobitnici Zlatnog ljiljana, 7 boraca su nosioci Srebrnog štita, jedan je heroj oslobodilačkog rata, 2 policajca su nosioci Zlatne policijske značke, jedan srebrne, jedan policijske medalje za hrabrost, a 9797 boraca je demobilisano. Rijetki su građani Živinica koji tokom rata nisu izgubili nekog dragog, bliskog, nekog čija žrtva je sa tugom označila život koji živimo”, naglasio je predsjedavajući.

Načelnik općine Živinice samir Kamenjaković u svom govoru istakao je da je veoma važno da se na današnji dan govori istina, a istu mogu prenijeti samo učesnici događaja iz 1992.godine.

Ovom prilikom dodijeljene su nagrade i priznanja zaslužnim pojedincima i kolektivima koji su dali doprinos u odbrani naše Općine:

Općinsko priznanje „Pismena pohvala“ dobili su:

Muhamed Ćasurović

Osman Salihović

Šaban Avdić

Ramiz Kuduzović

Salko Peštelić

Enes Gurda

Ago Hajdarbegović

Bećir Aljić

Jusuf Bošnjaković

Mevludin Brčaninović

Općinsko priznanje „Pismena zahvalnica“

Alija Kozarević

Muhamed Mujezinović

Mehmed Zukić-posthumno

Ismet Numanović

Mevludin Musić

Mehmedalija Resić

Muhidin Čaušević

Sulejman Hodžić

Enver Brčaninović

Enver Goletić

Općinsko priznanje „Novčana nagrada“

Miralem Musić

Meho Muratović

Bajro Mujić

Kasim Musić

Zuhret Omerkić

Nermin Omerović

Ramiz Kozarević

Faik Bošnjaković

Ziad Hadžikić

Enes Mazić

U ime nagrađenih prisutnima se obratio Enes Gurda.

U kulturnom programu svečane sjednice učestvovali su učenici I Oš Živinice odjeljenje muzičke škole i udruženje sazlija.

Novinarka/Merisa Mujčinović/

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje