Početna aktuelnosti Farmeri iz Živinica obogatili stočni fond

Farmeri iz Živinica obogatili stočni fond

2083
0
Podijeli

Vlasnici farmi iz Živinica njih 11 zahvljujući podršci koju su dobili od Grada Živinice kupili su 25 steonih junica iz Češke.
Za ove namjene Grad Živinice je iz budžeta izdvojio 100.000,00KM koje će poljoprivrenici sa određenim pogodnostima vratiti u budžet.
“Riječ je o revolving projektu gdje će se kroz mlijeko vraćati sredstva u budžet”, kaže gradonačelnik Samir Kamenjaković.
Projekat je veoma vrijedan za poljoprivrednike jer će moći koristiti podsticaje preko Federalnog ministarstva od 1000 KM, vrlo brzo će imati i telad, a u roku godinu dana će samim tim vratiti sredstva koja su uložili, naglasio je gradonačelnik.
Putem javnog poziva odabrani su poljoprivrednici uključeni u ovaj projekat koji su dobili junice, oni su imali priliku da odu Češku i sami izaberu češko grlo simentalku sa pedigreom a u subotu su zajedno sa garaonačelnikom otišli do karantina u Gračanici u firmu preko koje su grla stigla u TK. Tu je izvršena podjela po ranije utvrđenim kriterijima, a da bi sve bilo transparentno sami farmeri su izvačnjem broja birali grla koja su dobili.


“Ovo je pilot projekat jedan od prvih u kantonu, mislim da će biti jako dobar i znači nam puno, junice au kvalitetne, bili smo na odabiru, imalo se šta izabrati. Zadovoljan sam izborom, to je ta genetika to su ti simentalci koji nama trebaju u našim štalama da se osvježi genetika”, kaže jedan od farmera Admir Butković.


“Došla su nam visoko kvalitetna grla, simentalska pasmina, koja u prosjeku daje odn 7 do 10 hiljada litara mlijeka u drugoj laktaciji. Sva grla su steona između pet i sedam mjeseci, na karantinu moraju ostati 21 dan, poslije čega se dijele vlasnicima”, rekao nam je veterinar Asmir Salihović.

Prema riječima direktora ZZ Gračanica Refik Ahmuljić preko koje su nabavljena grla istakao je da 2008.godine je vršen zadnji uvoz ovako malim individualnim farmerima koji imaju između 10 i 20 muznih grla u BiH. Dodao je da se u zadnje dvije godine u Tk osjeti pad proizvodnje i otkupa mlijeka. Prošla godina je imala pad od 5%, ove godine taj trend sa padom proizvodnje je nastavljen, zato je bitno poboljšati genetiku grla.

Projekat nabavke steonih junica je od ove godine kroz ruralni razvoj podstiče i Federalno ministarstvo poljoprivrede sa 25% vrijednosti visoko steone junice.

Merisa Mujčinović

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje