Početna Uncategorized 17 Ramazan Noć Lejletul Bedr

17 Ramazan Noć Lejletul Bedr

753
0
Podijeli

Muslimani večeras obilježavaju Noć bitke na Bedru, Lejletul Bedr. Bitka na Bedru događaj je koji je promijenio tokove svjetske historije, a doodio se 17. Ramazana ili 17. marta 624.godine  druge godine po preseljenju (hidžri) poslanika Muhammeda, iz Mekke u Medinu, na brdu Bedr blizu grada Medina.

Iako brojčano slabiji, muslimani su, predvođeni Muhammedom a.s. vojno porazili neprijatelje.

O toj pobjedi se u Kur’anu kaže „Koliko je malih grupa pobijedilo velike grupe s Allahovom dozvolom. A Allah je sa strpljivima.” (El-Bekare, 249)

Zato  je bitka na Bedru inspiracija muslimanima i potvrda da brojčani odnos snaga nije presudan, već iskrena vjera i to je znak da je snaga u jedinstvu muslimana.

Ova bitka imala je presudan značaj za muslimane, budući da su pobjedom nad daleko jačim neprijateljem dobili svoju punu prepoznatljivost kao zajednica u svijetu. Povod bitke na Bedru bio je presretanje kurejševićke karavane od strane ashaba, prijatelja poslanika Muhammeda a.s., koja se vraćala u Mekku iz pravca Damaska.

Borili su se na Bedru, Resulullah i ashabi, potvrdili su i dokazali, koliku snagu, hrabrost, odlučnost i strpljivost daje islam. Znali su da je Allah dž.š. na strani onih koji nose iman u svom srcu. 

U znak sjećanja na bedranske borce i u skladu sa tradicijom ova noć bit će obilježena  u džamijama širom BiH ali i svih džemata naše opštine na prigodan način.

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje