Početna aktuelnosti 23. mart – Svjetski dan meteorologije

23. mart – Svjetski dan meteorologije

134
0
Podijeli

23.mart, Svjetski dan meteorologije u cijelom svijetu se obilježava u skladu sa preporukama Svjetske meteorološke organizacije.

Kroz svoje programe, WMO obezbjeđuje sistematsko praćenje, istraživanje i prognoziranje stanja vremena i klime, praćenje i najave atmosferskih i hidroloških nepogoda i prekograničnog zagađenja zraka i voda.

Posljednje analize pokazuju da bi različit porast temperature zraka u pojedinim regionima svijeta bio praćen u različitim regionalnim promjenama u režimu temperatura i padavina.

Pored promjena u režimu temperatura i padavina, značajne promjene očekuju se i u pogledu intenziteta i frekvencije klimatskih ekstrema kao što su: olujne nepogode praćene gradom, razornim dejstvom vjetra, poplavama, zatim dugotrajne suše, toplotni talasi, ekstremno visoke i niske temperature, smanjenje snježnog pokrivača, uslovi pogodni za šumske požare, klizišta, povećana erozija i drugi oblici degradacije zemljišta.

Zbog ugroženosti proizvodnje hrane , energije, vodosnadbijevanja, ljudskog zdravlja i biološke raznovrsnosti, region Južne Evrope je svrstan u grupu regiona svijeta koji su veoma ugroženi klimatskim promjenama.

Jasminko Razić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje