Početna aktuelnosti 27. januar – Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta

27. januar – Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta

131
0
Podijeli

Generalna skupština UN je na zasjedanju 1. novembra 2005. godine usvojila Rezoluciju o obilježavanju Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta.
Za datum obilježavanja izabran je 27. januar, dan kada je oslobođen najveći nacistički koncentracioni logor u Drugom svjetskom ratu  Aušvic u Poljskoj u kojem je ubijeno više od milion i pol ljudi.

Računa se da je u tom vremenu ubijeno više od šest miliona Jevreja, odnosno trećina svih Jevreja koji su prije rata živjeli u svijetu.

Okrutnost holokausta nije mimoišla ni nedužne građane BiH. Prema procjenama, samo u Sarajevu u holokaustu je stradalo 9.500 Jevreja, od ukupno 15.000 koliko ih je u to vrijeme živjelo u BiH. Nažalost, ni to nije bila opomena akterima skorašnjih ratnih dešavanja u našoj zemlji kada je, u periodu 1992-1995. godina, na okrutan i zvjerski način stradalo više od 200 hiljada nedužnih bh. građana.

Tragični događaji u posljednjih sedam decenija, prepunih krvoprolića i ratova, koji se pred očima svijeta događaju i danas, potvrda su da snage fašizma i nasilja nisu pobijeđene, te da podsjećanje na holokaust nikada ne smije izgubiti na aktuelnosti.
Prijelaz iz sjećanja u povijest, koja stalno opominje, obaveza je pojedinaca i svake društvene skupine, ali i svih demokratskih država koje su članice UN da zajedno osiguraju međunarodne mehanizme sprječavanja bilo kojeg oblika kršenja ljudskih prava i stradanja nevinih civila.

Jasmminko Razić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje