Početna aktuelnosti 7.maj u BiH se obilježava kao Dan džamija

7.maj u BiH se obilježava kao Dan džamija

516
0
Podijeli

Odlukom Rijaseta Islamske zajednice 7. maj se obilježava kao Dan džamija, koji simbolički podsjeća na stradanje, potpuno rušenje ili oštećenje, više od 1000 džamija, mesdžida i drugih vakufskih objekata tokom posljednje agresije na BiH.

Također, Dan džamija podsjeća muslimane ovih prostora koliko su sudbina i uništavanje bosanskih džamija imanentni sudbini i žrtvama samih muslimana.

 

Dan džamija je simbolično obilježevanje Bošnjaka u Bosni i Hercegovini na spomen rušenja Ferhadije u Banja Luci kao i ostalih 613 džamija, 218 mesdžida, 69 mekteba, četiri tekije, 37 turbeta i 405 drugih vakufskih objekata.

Džamija Ferhadija je sagrađena 1579.godine a sagradio je bosanski namjesnik Ferhat-paša Sokolović. Njeno rušenje sastavni je dio plana o uništavanju objekata duhovne i materijalne kulture muslimana.

Obnovljena Ferhat-pašina džamija svečano je otvorena7. maja 2016. godine.

Obilježena je i godišnjica pogibije Murata Badića, koji je podlegao povredama zadobijenim u neredima do kojih je došlo prilikom pokušaja polaganja temeljca za obnovu Ferhadije 2001. godine.

U Ferhadiji džamiji danas je proučena i dova za njegovu dušu. U okviru manifestacije “Dani džamija i džemata” podijeljene su vakufname, priznanja vakifima koji su dali svoj doprinos u izgradnji  ove džamije.

 

Aladža džamija (Šarena džamija, džamija Hasana Nazira) je izgrađena 1550. godine u Foči, a velikosrpski zločinci su je 2. augusta 1992. godine minirali i tako uništili jedan od najvrijednijih objekata islamske kulture na Balkanu.

27 godina nakon rušenja u subotu 4.maja ponovo je otvorena novoizgrađena Aladža džamija.

Povodom Dana džamija Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini svake godine organizira sergiju za obnovu jedne od porušenih džamija.

 

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje