Početna aktuelnosti Ahmet Butković kao primjer uspješnog poljoprivrednika!

Ahmet Butković kao primjer uspješnog poljoprivrednika!

113
0
Podijeli

Kada je imao 19.godina Ahmet Butković je od oca preuzeo brigu o imanju. Od te 1983.godine do danas, Ahmet je uzoran poljoprivrednik od kojeg se može puno toga naučiti.

Prije svega njegov pristup svemu što radi i vjera u pozitivan rezultat.

Iako se brojni poljoprivrednici žale na vremenske uslove koji ne pogoduju  proizvodnji kukuruza naš sagovornik kaže da je zadovoljan rezltatima rada koje je uložio još u jesen ove godine.

Kada je u pitanju proizvodnja kukuruza poljoprivrednici imaju podsticaje sa kantonalnog i federalnog nivoa. Zahtjevi za kantonalni nivo podnose se do 31.oktobra tekuće godine a jedna od opštih uslova je da su upisani u registar i izvršeno ažuriranje podataka. Za federalni nivo do 1.oktobra.

Ahmet kaže da je i ovogodišnji prinos pšenice na zavidnom nivou.

Butković je registrovao farmu prije četiri godine, trenutno u štali ima 20 grla, posjeduje  svu potrebnu mehanizaciju, kombajn i priključke neophodne za obradu zemljišta, te je  time olakšao posao sebi i svojoj porodici.

Kako bi govedima obezbjedili hranu  Butkovići obrađuju oko 120 dunuma, nešto zemlje je u njihovom vlasništvu, ostalo pod zakup i što im komšije daju da koriste.

Merisa Mujčinović Husić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje