Početna aktuelnosti Aktuelnosti iz poljoprivredne proizvodnje

Aktuelnosti iz poljoprivredne proizvodnje

301
0
Podijeli

Od proizvodnje mlijeka za tržište u Bosni i Hercegovini živi oko 12.500 poljoprivrednika, a mljekarstvo predstavlja veliki socijalni oslonac i sigurnost prihoda za stanovništvo ruralnih područja.

Uprkos tome i činjenici da postoje prirodni uslovi i značajni kapaciteti za razvoj mljekarstva, ono se već dugo godina bori sa različitim problemima.

Konkurentnost u proizvodnji mlijeka u velikoj mjeri zavisi od mogućnosti da se nabavi povoljna i kvalitetna stočna hrana i priplodni materijal, zatim od kvaliteta muznih krava, te higijene u proizvodnji i preradi mlijeka.

Međutim poseban problem predstavljaju razne administrativne barijere,kašnjenje u formiranju vlasti na svim nivoima kao i nerazumijevanje problema koji muče poljoprivrednike od strane baš onih koj bi trebali stvoriti povoljniji ambijent za bavljenje poljoprivredom.

“Negativna i pogubna dešavanja po poljoprivrednike veoma teško i sporo se rješavaju u institucijama a vrijeme za sezonske radove neumitno teče pa zbog svega rečenog,poljoprivrednici će morati u aprilu poduzeti i neke radikalnije mjere kako bi ostvarili svoja prava i povoljniji položaj”-ističe Muhamed Halilović-predsjednik poljoprivrednika TK registirnih u obrtu.

Iako je poljoprivreda temeljna privredna grana,u našoj zemlji ni izbliza joj se ne posvećuje dužna pažnja pa nije ni čudo što se u zadnjih nekoliko godina zatvorilo na stotine poljoprivrednih gazdinstava.

Da bi se situacija promijenila na bolje potrebna su brza,kvalitetna i produktivna sistemska rješenja u čijem će se središtu naći poljoprivrednik  koji najbolje osjeti i zna šta je dobro a šta loše i za njega kao i za stotine pa i hiljade drugih koji zavise od ratarstva i stočarstva.

Ne treba biti puno pametan,samo treba imati,prije svega iskrenu  želju da se nagomilani probemi riješe,da se angažiraju najbolji stručnjaci,preslikaju najbolje prakse iz zemalja-poljoprivrednih velesila i primjene na našim poljoprivrednim gazdinstvima.

Jasminko Razić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje