Početna Uncategorized Bazeni Toplica idealno mjesto za odmor

Bazeni Toplica idealno mjesto za odmor

122
0
Podijeli

Kada kažemo Toplica i termalni izvori na Topličkom polju koji se nalazi na jugositočnom dijelu Grada Živinice, Živiničani znaju da se radi o specifičnim jezercima toplih isparenja ,o izletištu kojeg od davnina koriste građani našeg grada i šire. Rijeka Toplica je desna pritoka rijeke Spreče a izvire ispod planinskog vrha Jasičak (689) koji ujedno predstvalja i najviši vrh jugoistočnog dijela područja Živinica. Temperatura vode varira od 18-26 °C tako da bi se zimi iznad platoa izdizali oblaci pare a u proljeće bi već u aprilu započinjala sezona kupanja dok bi na ostalim vodotocima i jezerima ta sezona počinjala krajem maja. Zbog toga je Toplica i Topličko polje od davnina bilo poznato lovište i izletište. Istočno od izletišta se nalazi stoljetna bukova šuma te sve ovo skupa čini ovo izletište mjestom za potpuni ugođaj i odmor.

 

Dugi niz godina ovo kupalište je omiljena destinacija najmlađig sugrađana našeg grada i mnoga djeca baš na ovom mjestu naučili su da plivaju.Penzionisani učitelj decenijama baš na ovom mjestu organizira Halilovu  školu plivanja.Danans smo ih na ovoj lokaciji zatekli kako obavljaju jedan od svojih treninga.

 

 

Termalna voda,borova šuma i hladovina,hemijski  ne tretirana tekuća voda i sve onio što čini ovu destinaciju idealnim mjestom za odmor i spas od ljetnih vrućina bilo da želite se rashladiti u bazenu ili samo odmarati u borovoj šumi ili ste raspoloženi za roštilj u hladovini onda je ovo lokacija koju trebate posjetiti.Radno vrijeme bazena je od 9 do 19 sati svakog dana u sedmici.

Sabina Kavgić

 

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje