Početna aktuelnosti BIHAMK-ova preventivna akcija: U autu budite roditelj s pet zvjezdica i spriječite...

BIHAMK-ova preventivna akcija: U autu budite roditelj s pet zvjezdica i spriječite posljedice

309
0
Podijeli

Saobraćajne nesreće na bosanskohercegovačkim cestama godišnje odnesu više od 300 ljudskih života, a 2016. godine u BiH je poginulo 12-ro djece. S ciljem povećanja sigurnosti u saobraćaju BIHAMK je  u Živinicama realizovao kampanju s akcentom na korištenje autosjedalica pod nazivom “Sigurno vezani u vozilu”.

Blizu 11.000 osoba zadobije lakše ili teže tjelesne povrede u saobraćajnim nesrećama, a prema statistici tokom 2016. godine oko 200 djece je pretrpjelo teške tjelesne povrede. Na cestama u Evropi godišnje pogine oko 800 djece uzrasta do 15 godina, dok oko 100.000 bude teško povrijeđeno. Od poginulih, 36 posto su bili putnici u vozilu.

Procenat pravilne upotrebe autosjedalice tokom vangradske vožnje je samo 29,8 posto što znači da petero od sedmero djece nije bilo vezano u autosjedalici tokom vožnje, kazali su nam u BIHAMK-u.

Upoznati sa svim statističkim podacima BIHAMK je u saradnju s JP Ceste FBiH, a pod pokroviteljstvom Međunarodne automobilske federacije započeo realizaciju saobraćajno-preventivne kampanje koja se provodi u okviru UN Dekade, akcije za cestovnu sigurnost i usmjerena je na podizanje svijesti roditelja o značaju korištenja sigurnosnih autosjedalica za vrijeme vožnje.

Kako bi upoznali živiničke  roditelje o značaju autosjedalica,  ispred  Hipermarketa Bingo u Živinicama demonstrirali su građanima,  značaj vezanja u saobraćaju kroz Simulator sudara te kako mogu postati roditelji s pet zvjezdica.Tako su oni roditelji koji su imali pravilno vezano dijete u autosjedalici dobili majice sa 5 zvjezdica.

Akcija će biti realizirana i u drugim bh. gradovima do kraja godine, a osim simulacije, podijeljeni su i informativno-edukativni letci.

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje