Početna aktuelnosti BKC Živinice :Iza nas je uspješna i bogata kulturna sezona

BKC Živinice :Iza nas je uspješna i bogata kulturna sezona

173
0
Podijeli

Veliki broj kulturnih dešavanja obilježilo je predhodnih 12 mjeseci u BKC Živinice , a publika je uživala u kvalitetnim pozorišnim, muzičkim ,  likovnim i drugim događajima.

U ovoj Ustanovi su istakli da je 2019.godina obogatila  kulturni duh Grada Živinice, te se nadaju da će očekivanja publike opravdati i u ovoj godini.

Naime, BKC Živinice je tokom protekle godine organizovanjem brojnih događaja ostavio značajan trag na život u  Živinicama i dokazao da je kultura svima i te kako važna.

Direktor BKC- a  Elmir Krivalić u izjavi za TVŽ je kazao,  da je u prošloj godini u ovoj kulturnoj instituciji organizovano oko 150 kulturnih dešavanja, te da je  80 posto istih upriličeno besplatno za posjetitelje.

˝Što se tiče prošle godine, možemo reći da je bilo jako zanimljivih kulturnih dešavanja. Ako bi trebalo nešto izdvojiti, to je sigurno ˝Festival umjetnosti za djecu˝, zatim ˝Festival srednjoškolskog teatra BiH˝, zatim ˝Oktobar –mjesec knjige˝, odmah iza toga ˝Četvrtkom u pozorište˝ i ˝ Dani dijaspore ˝, to je što se tiče manifestnih oblika kulturnih dešavanja.

Krivalić je ovom prilikom naglasio, da su   prošlu godinu u našem gradu,   zasigurno obilježila  i kulturna dešavanja internacionalnog karaktera.

˝ Imali smo posjetu Haydn gudački omladinski orkestar Holandije koji nam je  napravio jedan zaista spektakularan koncert ovdje u julu mjesecu, zatim ˝Savršen kroj˝ iz Beograda sa doajenima jugoslovenskog glumišta gospodinom Ninkovićem i Petrovićem, zatim ˝U ime oca˝ teatarski performans kojeg je režirao austrijski reditelj Alfa grupe iz Austrije i ˝Haos animatori˝ koji su zaista izazvali veliku pažnju na Gradskom Bulevaru ˝, kazao je direktor BKC Živinice.

U ovoj kulturnoj Ustanovi ponosni su i na projekat koji je realizirala Gradska biblioteka, a radi se o izdavačkoj djelatnosti. Naime, u prošloj godini obavljena je Prva zbirka pjesama živiničkih pjesnika ˝(Ne)skrivena misao˝uz podršku Fondacije za izdavaštvo Sarajevo.

˝Na osnovu ovog  projekta mi idemo dalje. Ove godine, također,  pod pokroviteljstvom Fondacije za izdavaštvo Sarajevo  planiramo da izdamo jednu zbirku priča i igrokaza za djecu, koja će biti promovirana i javnosti dostupna u okviru Festivala umjetnosti za djecu , kojeg ćemo organizirati u aprilu mjesecu ove godine˝, naglasio je.

Krivalić otkriva, da će ovogodišnji ˝Festival za djecu˝ za raliku od dosadašnja dva trajati cijeli mjesec april.

˝ Do sada je Prvi i Drugi Festival trajao  po sedam dana, ovaj put ćemo to proširiti, pokušaćemo da sve objedinimo oblasti i umjetnosti u tih mjesec dana te da ih posvetimo djeci. Što se tiče koncepta, neće se mnogo mijenjati, osim što će biti mnogo sadržajnije. Dakle, radionice više neće trajati po jedan dana, nego sedam dana. Ono što će biti novina, obzirom da sada imamo Gradski mješoviti hor, napravićemo jedan veliki koncert horova iz svih osnovnih škola sa kojim ćemo otvoriti  Festival uz podršku profesora Seada Siočića. Plan nam je svakako, te se nadamo da ćemo i uspjeti, da ovaj Festival bude i internacionalni, oktrio je ovom prilikom direktor Krivalić.

Dodao je  da  se dobro pripremaju za novu sezonu, a Živiničane i Živiničanke već od narednog mjeseca  očekuju brojna iznenađenja.

˝Ono što mi ovih dana pripremamo zajedno sa Gradskim pozorištem Živinice, jeste,  jedan veoma zanimljiv projekat,  a to je ˝Gospođa ministarka˝, jedan legendarni tekst, kojeg režira naš legendarni Murat Hasanagić. Riječ je o jednom univerzalnom  tekstu koji je i dan danas aktuelan,  i vjerujem da će to biti nešto što će privući pažnju naše publike. Također, mogu slobodno najaviti, da smo dogovorili sa Divanhanom, da nam dolaze 20. februara , gdje će napraviti u okviru svoje regionalne turneje , koncert i kod nas˝, rekao  je Krivalić.

Ovom prilikom direktor BKC Živinice se zhavalio svima onima koji su im pomogli da realizuju bogatu sezonu u  2019.godini. Zahvale su upućene Gradonačelniku Živinica Samiru Kamenjakoviću,Federalnom ministarstvu za kulturu, Ministarstvu za kulturu, sport i mlade TK-a , Fondaciji muzičko, scenskoj i likovnoj umjetnosti, Tursitičkoj  zajednicu i mnogim drugim.

Novinarka:Dijana Svrakić

 

 

 

 

 

 

 

 

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje