Početna aktuelnosti BKC Živinice predstavom ˝Kuća bez vrata˝obilježili Noć teatra

BKC Živinice predstavom ˝Kuća bez vrata˝obilježili Noć teatra

132
0
Podijeli

U sklopu manifestacije ˝Noć teatra –Noć teatra BiH 2021.˝ publika je u nekoliko gradova BiH  imala priliku uživati u mnogim kulturnim sadržajima.

Manifestacija “Noć teatra”, koja ima za cilj promociju scenskih umjetnosti, i ove godine je nizom različitih pozorišnih predstava i ostalih oblika scenskih umjetnosti obradovala sve ljubitelje  ove umjetnosti.

U okviru “Noći teatra” u BiH  pozorišta su u nekoliko gradova otvorilo svoja vrata posjetiocima da bi ih bogatim repertoarom i dodatnim sadržajima podsjetili na značaj ovih hramova kulture, a najmlađe navikli da odlaze u pozorište.

U Živinicama je ove godine po prvi puta obilježena Evropska noć teatra predstavom ˝Kuća bez vrata ˝koja je rađena u produkciji BKC Tuzla.

Predstava “Kuća bez vrata” je nastala je po motivima književnih djela Nedžada Ibrišimovića, a dramaturgiju i režiju predstave potpisuje Gradimir Gojer.

Inspiracija za predstavu „Kuća bez vrata“ dolazi od bogatog proznog djela akademika Nedžada Ibrišimovića. U predstavi se koriste tekstovi Ibrišimovićeve proze, poezije, ali i tekstovi pjesnika Rumija i samog dramatizatora i reditelja teksta.

Predstava je bazirana na iskustvima dvije vrste teatra: Poetskog i teatra apsurda. U predstavi dominira specifična vizija egzistencializma i specifične zapitanosti pred tajnama čovjekovog života.

Đakometijevski intonirana scenografija Harija Ejubovića svojim pristupom oslobađa prostor u prvom planu za snažnu glumačku ekspresiju, a sama scenografija je umjetnički akt unutar ove predstave.

U predstavi igraju: Damir Mahmutović, Damir Altumbabić, Alisa Brkić, Faruk Uščuplić i Samina Mujkanović. Scenograf je Hari Ejubović, svjetlo je radio Husein Ahmetašević, a ton Muharem Ibišević i Ejub Junuzović. Producent na projektu je Hazim Mujčinović.

Dijana Svrakić

 

 

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje