Početna aktuelnosti Časopis “Život” predstavljen u Živinicama

Časopis “Život” predstavljen u Živinicama

330
0
Podijeli

Književni časopis Život je jedan od najstarijih i najuglednijih časopisa u BiH i regionu. Od 1952. godine do danas uređivala su ga naša najveća književna imena, od Meše Selimovića i Maka Dizdara do Alije Isakovića i Nedžada Ibrišimovića… Časopis je sinoć predstavljen i u Živinicama u Dječijem odjeljenju BKC.

Novi 12.broj književnog časopisa Život donosi niz zanimljivih sadržaja. Broj otvara intervju sa velikim evropskim piscem Ilijom Trojanowim, koji je u okviru Sarajevske poetičke docenture bio gost u Sarajevu. Novi broj Života eksluzivno donosi njegov tekst (Ne)odmjereno pisanje, kao i prevode njegovih eseja, putopisa i proze.

U novom broju Života nalazi se i omaž velikom bh. piscu Tvrtku Kulenoviću, o kojem pišu Haris Prolić, Muhamed Dželilović. Mirjana Miočinović, Zoran Mlinarević, Matija Bošnjak i Almir Bašović.

Tu su i stalne rubrike, u kojima se predstavlja bh. tekuća književna produkcija i prikazuju knjige objavljene kod nas, a broj donosi i prevode sa nekoliko jezika.

Novi broj Života značajno obilježava predstavljanje savremene arapske književnosti iz Palestine.

Ostajući vjerni primarnoj ideji časopisa, a to je predstavljanje savremene bh. književne produkcije, redakcija je otvorila prostor i za neafirmirane autore. Svi brojevi časopisa donose po tridesetak prikaza knjiga naših autora i autora prevedenih na naš jezik. Ono što je značajna novina jeste da su u Životu objavljeni prevodi suvremenih književnosti sa dvadesetak svjetskih jezika, a u zasebnim blokovima su predstavljene suvremena češka, iranska, austrijska, sirijska, omanska, slovenska i turkofonske književnosti.

Od osnivanja urednici časopisa između ostalih bili su Meša Selimović, Hamid Dizdar, Mak Dizdar, Ranko Sladojević, Nedžad Ibrišimović, Alija Isaković, Stevan Tontić, Miljenko Jergović, Irfan Horozović, Veselko Koroman, Mirko Marjanović, Almir Zalihić.

Sadašnji urednik je Almir Bašović.

Javnosti je manje poznato da su “Životu“, prije nego su se pojavili u obliku knjige, izašli rukopisi Selimovićevog romana “Derviš i smrt“, pod naslovom “Četiri zlatne ptice, serijal Maka Dizdara “Pečatom zlatnim pečačeno“, kasnije pod naslovom „Stari bosanski tekstovi“, te brojne druge knjige, radiodrame, studije, eseji, te književni tekstovi gotovo svih značajnijih pisaca iz BiH, regiona i svijeta.

Merisa Mujčinović

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje