Početna aktuelnosti Centralna svečanost obilježavanja “Aprilskih dana otpora” Živinice

Centralna svečanost obilježavanja “Aprilskih dana otpora” Živinice

386
0
Podijeli

Koordinacija boračkih udruženja Općine Živinice i organizacija Patriotske lige Živinice  u ponedjeljak je započela sa obilježavanjem „Aprilskih dana otpora“.

Tokom cijele sedmice organizovano je niz aktivnosti posvećene evociranju uspomena na prve dane otpora agresoru. Dana kada su naši borci otišli da brane domovinu tamo gdje je trebalo.

Na Centralnom spomen obilježju u parku Bosanskih branilaca i kod biste heroja odbrambeno oslobodilačkog rata Nesiba Malkića položeno je cvijeće i odata počast najboljim sinovima našeg kraja, koji su dali ono najsvetije, svoj život za odbranu domovine. Cvijeće su položili: Koordinacija boračkih udruženja, Općina i OV Živinice, Organizacija dobitnika najvećih ratnih priznanja Zlatni ljiljan, OOSDA, OOSDP, Streljački klub osoba sa invaliditetom Živinice. Poseban osjećaj je bio vidjeti u defileu gradom zastave BiH i ratnih jedinica pod kojima su se borile patriote svih nacionalnosti kako bi očuvali jedinu nam domovinu BiH, sve to je upotpunila limena glazba koja je ispratila učesnike defilea do MSŠ gdje je u amfriteatru održana Svečana akademija.

Bila je ovo prilika da se evociraji spomene na jedinice Patriotske lige i rezervnog sastava policije  koje su 8.aprila otišle na Kula Grad Zvornik da brane domovinu BiH.

Živinički borci bili su na svim ratištima širom BiH, o njihovoj hrabrosti požrtvovanosti čulo se u svakom kraju naše zemlje. Oni nisu čekali da neprijatelj napadne njihov kućni prag, spremno su išli u borbe tamo gdje su znali da je njihova pomoć potrebna.

Na svečanoj akademiji prisutnima su se ispred Koordinacije obratili Ibrahim Mušić, načelnik Općine živinice, predsjedavajući OV, Dževad Tosunbegović predsjednik Skupštne PL BiH, Osmo Forčaković ratni načelnik i predsjednik ratnog predsjedništva,.

Dodijeljene su plakete Patriotske lige ratnom načelniku Osmi Fročakoviću, prof. Salihu Kulenoviću i posthumno Ševalu Bašiću. Istaknuta je važnost živiničkih boraca koji su bili čudo bosanskog otpora.

Živinice su iznjedrile 116 muslimansku brdsku brigadu, 220 lahku brigadu, Vazduhoplovnu grupu, 210 VOB, Živiničke sokolove, Živiničke ose, ratni sastav policije. Kroz ove jeidnice prošlo je 12 hiljada boraca.

U okviru ove manifestacije danas je Streljaški klub Konjuh bio je domaćin promotivnom gađanju u organizaciji demobilisanih boraca, na kojem je učestvovalo preko 30 veterana.

Novinarka/Merisa Mujčinović/

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje