Početna aktuelnosti Cilj obilježavanja Svjetskog dana srca podsjetiti ljude da čuvaju svoje srce i...

Cilj obilježavanja Svjetskog dana srca podsjetiti ljude da čuvaju svoje srce i još danas se odreknu loših navika

158
0
Podijeli

Bolesti srca i moždani udar vodeći su svjetski uzroci smrti koji odnose 17,5 miliona života svake godine, podaci su Svjetske kardiološke federacije koja je 2000. godine utemeljila obilježavanje Svjetskoga dana srca 29. septembra.

Svake godine obilježavanje toga dana ima različitu tematiku. Ove godine se pokušava educirati javnost o mogućnostima sprječavanja kardiovaskularnih bolesti prihvatanjem zdravog stila života .

Naime, od bolesti srca i krvnih žila umire skoro svaka druga osoba u zemljama tzv. zapadne civilizacije. U Europi godišnje umire oko 4 mil. ljudi od kardiovaskularnih bolesti. Specijalista internista u JZU Doma zdravlja Živinice dr Mirsad Šljivić  ukazao je na statistiku u BiH.

(Više u izjavi u prilogu)

Važna je činjenica da se većina kardiovaskularnih bolesti može spriječiti izbjegavanjem uzročnika rizika poput nepravilne prehrane, nedovoljne tjelesne aktivnosti, pušenja i štetne konzumacije alkohola.

Podaci Svjetske zdravstvene organizacije kažu da više od 22 miliona djece, mlađe od 5 godina ima prekomjernu težinu, a više od 50% su pasivni pušači, a upravo su pretilost i pušenje među glavnim uzročnicima kardiovaskularnih bolesti od kojih umire svaki drugi stanovnik svijeta.

Pet savjeta za zdravo srce: ostavite cigarete, vježbajte 30 min. dnevno, hranite se zdravo, smanjite prekomjernu tjelesnu težinu i redovno provjeravajte krvni pritisak, nivo masti i šećera u krvi.

Svjetski dan srca je uspostavljen od strane Svjetske kardiološke federacije s ciljem informisanja javnosti širom svijeta o opasnostima bolesti.

Novinarka:Dijana Svrakić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje