Početna Zivinice danas CK općine Živinice posjetio je predstavnik Medikor Fondacije iz Lihtenštajna

CK općine Živinice posjetio je predstavnik Medikor Fondacije iz Lihtenštajna

922
0
Podijeli

Naime, na osnovu popisa stanovništva iz 2013. godine, na području BiH oko 12,9% populacije ubraja se u dobnu skupinu od 65 godina i više. S tim u vezi neophodno je naglasiti na porast broja ljudi treće životne dobi u odnosu na druge starosne grupe što postaje problematično zbog činjenice da socijalni i zdravstveni sistemi nisu adekvatno pripremljeni da ovoj populaciji osiguraju kvalitetne uslove za život i da se nose sa ovakvom vrstom demografskih izazova.

Iz tih razloga Općina Živinice je u saradnji sa Crvenim križom Živinice i Švicarskim crvenim križom ušla u realizaciju projekta Zdravlje i starenje i Njega i pomoć kod kuće, a sve u cilju poboljšanja životnih uvjeta ove skupine.

Kako bi se upoznao sa  radom u grupi Aktivno starenje, predstavnik Medikor Fondacije  je boravio u posjeti općini Živinice, gdje se prvo susreo sa načelnikom općine Živinice Samirom Kamenjakovićem , a  nakon toga je obišao i Crveni križ Živinice , gdje je razgovarao sa čalnicama Sekcije Zlatna dob.

Bila je ovo prilika da članice istaknu svoja iskustva koja su stekla tokom dosadašnjeg druženja u grupi.

Podsjećamo, Crveni križ je ušao u projekat Švicarskog Crvenog križa zajedno sa Općinom Živinice za pružanje pomoći/njege u kući. Radi se o dnevnom centru za pomoć i njegu u kući koji je otvoren prvog februara 2018. godine.

Ovaj projekat je potpisan na četiri godine, a nadaju se i poslije četiri godine uspješnoj realizaciji druge faze projekta, istakli su iz  CK Živinice.

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje