Početna aktuelnosti Članovi Crvenog križa grada Živinice svakodnevno obilježavaju “Međunarodni dan volontera”

Članovi Crvenog križa grada Živinice svakodnevno obilježavaju “Međunarodni dan volontera”

185
0
Podijeli

Volonteri iz Crvenog križa grada Živinice godinama unazad pomažu svojim sugrađanima. U svakom trenutku spremni su biti prvi u pomoći drugima. Samo u protekle dvije godine volonteri u Crvenog križu imali su veliki broj aktivnosti. Među prvima su pomogli u borbi sa pandemijom te suzbijanju zaraze. Danas sudjeluju u procesu masovne imunizacije te svakodnevno pomažu medicinskom osoblju iz higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja Živinice. Danom volontera cilj je ukazati na značaj volontera, ali i na njihov ogroman doprinos u borbi sa pandemijom i drugim krizama koje su nas zadesile.

U povodu obilježavanja Međunarodnog dana volontera na centralnoj manifestaciji koja je održana u Tuzli upriličena je i dodjela priznanja “Volonter godine” najistaknutijim volonterima koji su ostvarili posebno značajne rezultate u određenim oblastima, priznanja dodjeljuje Crveni križ Federacije Bosne i Hercegovine. Dobitnica ovog značajnog priznanja je i živiničanka te dugogodišnja volonterka Ajla Imamović.

U sklopu aktivnosti u povodu Međunarodnog dana volontera, članovi Crvenog križa grada Živinice organizovali su radionicu kojoj su gosti bile članice sekcije Zlatna dob.

Međunarodni dan volontera proglasila je Opća skupština Ujedinjenih naroda 17. decembra 1985. godine. Od tada se svake godine 5. decembra obilježava Međunarodni dan dobrovoljnog rada za ekonomski i društveni napredak, odnosno Međunarodni dan volontera. Cilj je sve aktivnosti volontera i njihov dobrovoljni rad učiniti vidljivim na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini. Obilježavanjem Međunarodnog dana volontera podsjećamo kako svaki novi dan donosi priliku da kroz volontiranje pokrenemo promjene u zajednici u kojoj živimo.

Mehmed Smajlović

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje