Početna aktuelnosti Dan džamija u BiH

Dan džamija u BiH

235
0
Podijeli

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini obilježila je danas Dan džamija, u znak sjećanja na dan kada je u Banjoj Luci 1993. godine minirana džamija Ferhadija, jedna od najznačajnijih islamskih bogomolja u BiH.

Ferhadija je bila jedna od 16 džamija srušenih u Banjoj Luci tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu od 1992. do 1995. godine.

Stoga je odlukom Rijaseta IZ u BiH 7. maj proglašen Danom džamija, kada se simbolično obilježava rušenje Ferhadije, ali i ostalih 613 džamija, 218 mesdžida, 69 mekteba, četiri tekije, 37 turbeta i 405 drugih objekata u vlasništvu Islamske zajednice.
Program svečanog otvorenja obnovljene Ferhadije održan je također 7. maja 2016. godine, čime se ističe i simbolizira bolji i novi početak.
Obilježavanje Dana džamija počelo je 1. maja jedinstvenom hutbom koja je pročitana u svim džamijama u Bosni i Hercegovini.

Treba napomenuti da nakon skoro dva mjeseca vjernici od jučer prema Instrukcija Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini u džamijama mogu obavljati namaze.

Ova instrukcija predviđa otvaranje džamija za dnevne namaze, odnosno za džumu, podne i ikindiju namaz, uz poštivanje važećih preporuka i propisa nadležnih organa i ranijih instrukcija Rijaseta o poštivanju mjera zaštite tokom boravka u džamijama.

Iz Rijaseta islamske zajednice ističu da je svijest o svetosti života na prvom mjestu u ovim vanrednim okolnostima pandemije, te pozivaju vjernike na odgovornost u ponašanju ističući da je upravo to i njihova glavna osobina.

Merisa Mujčinović Husić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje