Početna aktuelnosti Dan sigurnijeg interneta: Zaustaviti nasilje nad djecom

Dan sigurnijeg interneta: Zaustaviti nasilje nad djecom

165
0
Podijeli

Dan sigurnijeg interneta u Bosni i Hercegovini se obilježava već šestu godinu, u organizaciji Centra za sigurni internet u BiH i Međunarodnog foruma solidarnosti Emmaus.

Danas u vremenu od 9 do 19 sati na internetskoj stranici www.sigurnodijete.ba aktivan je kviz s pitanjima iz oblasti sigurnosti djece na Internetu, a osim vrijednih nagrada, među kojima su laptop, tablet i mobitel, cilj je educirati djecu i roditelje o opasnostima koje vrebaju korištenjem novih tehnologija, ali i načinima kako se pravilno zaštititi online.

Svake godine, drugog utorka drugog mjeseca, obilježava se Dan sigurnijeg Interneta. Rezultat je to suvremenih prijetnji kroz moderna sredstva komunikacije. Međunarodni forum solidarnosti Emmaus od 2010. godine vodi SOS liniju za prijavu internetskog nasilja nad djecom i, za gotovo desetljeće, dobili su oko 970 prijava.

Stručnjaci ističu da nekažnjeno zlostavljanje otvara polje za stvarno fizičko zlostavljanje u budućnosti, a možda su najveći kamen spoticanja u ovoj tematici roditelji. Dok smo nekada govorili djeci kako se ponašati u kojoj prilici, danas je upravo roditelje strah govoriti o temi u koju se najbolje ne razumiju.

Razvoj informacijskih i komunikacijskih tehnologija uveo je brojne promjene u protekle tri decenije. Uz ogromne prednosti, upotreba interneta otvorila je i ogroman prostor za različite zloupotrebe, od manjih društveno neprihvatljivih ponašanja do najtežih krivičnih djela.

Tačan broj djece koja su doživjela seksualnu eksploataciju i/ili zlostavljanje nije poznat. Registrirani slučajevi čine samo “vrh ledenog brijega” u poređenju sa stvarnim brojem neotkrivenih slučajeva. Kada se otkriju novi slučajevi, prioritet se daje zaštiti najboljeg interesa djeteta/žrtve, što obično zahtijeva isključenje javnosti, tako da građani mogu steći pogrešan dojam da u BiH nema seksualne eksploatacije i zlostavljanja u internet okruženju.

Naprotiv, rezultati studija provedenih u BiH ukazuju na to da se djeca suočavaju s ozbiljnim problemima u digitalnom okruženju. Studija provedena na reprezentativnom uzorku djece u BiH u dobi od 12-16 godina pokazala je da je svako sedmo dijete doživjelo neki oblik nasilja u digitalnom okruženju.

Oni koji bi trebali pružati sigurnost djeci, prvenstveno njihovi roditelji i nastavnici, u pravilu ne posjeduju dovoljno znanja o rizicima u digitalnom okruženju. Neupoznatost roditelja s ovom problematikom ugrožava njihovu kontrolu nad aktivnostima djece na internetu. Sigurnost na internetu također nije dio nijednog nastavnog programa, tako da se o toj temi rijetko razgovara u školama. Sve to pokazuje da su djeca u BiH veoma ranjiva dok su na internetu.

S obzirom na to da su upoznate s ovim činjenicama, kao organizacije kojima je misija zaštita djece, UNICEF, Međunarodni forum solidarnosti (IFS)-Emmaus i Save the Children osnovale su Konzorcij BiH, koji provodi inicijativu nazvanu “Prevencija i suprotstavljanje seksualnom iskorištavanju i zlostavljanju djece putem interneta u Bosni i Hercegovini”. Ovu inicijativu podržava Globalni fond Zaustavimo nasilje nad djecom (End Violence Against Children – EVAC) i ona obuhvata širok raspon aktivnosti u podizanju svijesti o rizicima po djecu na internetu i sprečavanju eksploatacije i zlostavljanja djece putem interneta.

Putem svojih aktivnosti Save the Children također radi na jačanju pravosudnih institucija za suzbijanje slučajeva eksploatacije i zlostavljanja djece na internetu, podržava pružatelje internetskih usluga u identifikaciji i prijavljivanju mogućih slučajeva eksploatacije i zlostavljanja djece na internetu i zagovara uvođenje sigurnosti na internetu u redovne školske nastavne planove.

/Izvori: Klix.ba i BHRT/

Merisa Mujčinović Husić

 

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje