Početna aktuelnosti Danas 20 godina od prve dženaze u Potočarima

Danas 20 godina od prve dženaze u Potočarima

336
0
Podijeli

U julu 1995. godine zaštićena zona UN-a Srebrenica pala je u ruke vojske i policije Republike Srpske, nakon čega je nad Bošnjacima počinjen genocid. Više od osam hiljada dječaka i muškaraca ubijeno je na najsvirepiji način, a žene i djeca transportirane su iz Potočara autobusima na teritorij pod kontrolom Armije RBiH.

Kako je postajalo izvjesnije da veliki broj muškaraca koji su krenuli prema slobodnoj teritoriji neće doći preko šume, sve se više počelo pričati o masovnim grobnicama i genocidu, a samim tim i o prvim obilježavanjima i okupljanjima preživjelih žrtava.

  1. oktobra 2000. godine, odlukom visokog predstavnika, određena je lokacija u Potočarima za mezarje i spomen-obilježje za žrtve genocida, a 10. maja 2001. godine, također odlukom Wolfganga Petritscha, osniva se Fondacija “Srebrenica-Potočari”, ustanovljena kao neprofitna organizacija koja ima za cilj izgraditi i održavati kompleks u znak sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici iz 1995. godine.

Te 2001. godine nakon klanjanja podne-namaza, proučena dova i postavljen kamen temeljac za gradnju Memorijalnog centra u Potočarima.

Osim vjerskog obreda, 11. jula 2001. postavljen je nišan s tekstom dove proučene prethodne godine u Potočarima, koji je ujedno označio početak gradnje Memorijalnog centra Potočari.

Naredna godišnjica srebreničkog zločina obilježena je na istoj lokaciji.

Uredbom visokog predstavnika Paddyja Ashdowna od 25. marta 2003. godine utvrđeno je da “Fabrika akumulatora, zgrada koju je holandski bataljon koristio kao svoje sjedište 1994. i 1995. godine, treba pripasti Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari, spomen obilježje i mezarje za žrtve genocida iz 1995. godine”.

Memorijalni centar zvanično je otvorio bivši američki predsjednik Bill Clinton 20. septembra 2003. godine.

Prva kolektivna dženaza u Memorijalnom centru u Potočarima obavljena je na današnji dan 31. marta 2003. Godine.

Danas je prigodnim programom u memorijalnom centru Potočari obilježena 20-ta godišnjica od ukopa prvih žrtava genocida u Srebrenici.

Do prošle godine u Potočarima je ukopana 6721 žrtva

Za više od hiljda osoba ubijenih u julu 1995.godine još uvijek se traga.

Memorijalni kompleks sastoji se iz dva dijela. Prvi je dio sakralni, u kojem se ukopavaju posmrtni ostaci identificiranih osoba. Drugi dio Memorijalnog kompleksa zauzima površinu od 120.000 kvadratnih metara, a to je bivša Fabrika akumulatora Srebrenica. U okviru ove fabrike smješteni su spomen-soba, multimedijalna soba i arhiva, te muzej holandskog bataljona sa stalnom postavkom fotografija i eksponata.

Žrtve potječu iz različitih općina, a najviše ih je s područja Srebrenice, Bratunca, Vlasenice, Zvornika i Milića. Žrtve genocida pronađene su na 150 različitih lokaliteta, od čega je riječ o 77 masovnih grobnica. Najmlađa do sada ukopana žrtva u Potočarima bilo je novorođenče, djevojčica Fatima Muhić, a najstarija nana Šaha Izmirlić, rođena 1901. godine.

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje