Početna aktuelnosti Danas je Đurđevdan

Danas je Đurđevdan

176
0
Podijeli

Ispraćaj zime i dolazak proljeća Romi širom svijeta slave danas na Đurđevdan. Ederlezi ili Đurđevdan je najveći, najradosniji i najstariji romski praznik. To je praznik kojim se slavi dolazak proljeća. Da je najveći i najstariji romski praznik potvrdili su nam i mještani romskog naselja Ciljuge ali i da je tradicija zapostavljena zbog čega je sve manje druženja, pjevanja, igre i zabave. Ulice ovog naselja prilikom naše posjete bile su puste.
Prema riječima naših sagovornika nova vremena utjecala su i na Rome. Od mnogobrojni praznika koje su obilježavali danas su ostali samo datumi, imena i sjećanja. Loš ekonomski položaj i ovaj narod natjerao je da napuštaju svoja naselja te da sreću potraže u nekoj drugoj državi, zbog čega je teško veseliti se i u vlastitim domovima jer su daleko oči sinova, kćeri i unuka koje bi njima natjerale osmijeh na lice.

Romi su nomadski narod zbog čega i vremenske prilike imaju velik utjecaj način života Roma kao nomada. Romi su vidjeli da do 6. maja ukoliko su spavali napolju imaju određenih poteškoća i nisu se mogli kupati na tekućim vodama, a od 6. maja su mogli da spavaju napolju i da se kupaju u tekućim vodama . Zbog toga se 6. maj obilježava kao jedan od najvećih praznika za Rome jer se otvorila mogućnost da bez ikakvih problema da putuju, spavaju pod vedrim nebom te da se kupaju u tekućim vodama.

Mehmed Smajlović

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje