Početna aktuelnosti Danas je pravoslavni Božić, najradosniji hrišćanski praznik

Danas je pravoslavni Božić, najradosniji hrišćanski praznik

167
0
Podijeli

Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici danas slave najradosniji hrišćanski praznik Božić – dan rođenja Isusa Hrista.

Svi hrišćani slave Božić kao opštu slavu, jer je to prema njihovim vjerovanjima “dan rođenja najsvetijeg djeteta u historiji čovječanstva, dan rođenja Spasitelja”.

Božić se praznuje tri dana kao uspomena na dan rođenja Isusa Hrista. To je praznik rađanja novog života, praznik djece i djetinjstva.

U hrišćanstvu Božić označava dolazak Boga na zemlju, čija je misija spasenje ljudskog roda i predstavlja ispunjenje obećanja da Bog neće napustiti čovjeka, već će mu poslati Spasitelja.

Za Božić se ljudi, umjesto uobičajenog pozdrava, pozdravljaju sa “Hristos se rodi” i otpozdravljaju sa “Vaistinu se rodi”. Božić je, uz Vaskrs, jedan od dva najveća hrišćanska praznika.

Prema običajima, pripreme za Božić počinju 40 dana prije 7. januara, kada počinje Božićni post koji predstavlja pročišćenje duha i tijela pred najradosniji događaj u pravoslavlju.

Božić je praznik čitave porodice i zato bi njeni članovi tokom prazničnih dana trebalo da budu zajedno.

Hrišćani tradicionalno vjeruju da bi tog dana svi koji su tokom godine bili u svađi, trebalo da se izmire i oproste jedni drugima uvrede.

Proslava počinje odlaskom na jutarnju liturgiju, na kojoj vjernici koji su postili Božićni post pristupaju Svetoj tajni pričešća.

Nakon liturgije, ukućani se okupe oko božićne trpeze, pomole se Bogu, a zatim pjevajući tropar “Roždestvo tvoje Hriste Bože naš”, okreću i lome česnicu, pogaču u koju je stavljen novčić.

Česnica je pogača koja se lomi na onoliko dijelova koliko u kući ima članova porodice. U česnicu se stavlja srebrni ili zlatni novčić koji simbolizuje dar novorođenom Hristu.

Vjeruje se da će onome u čijem dijelu česnice bude novčić naredna godina biti posebno sretna.

Badnji dan kojim se najavljuje Hristovo rođenje obilježen je službama bdijenja i paljenjem badnjaka u pravoslavnim hramovima.

Uoči praznika, slamom se posipa pod kuće, čime se dočarava pećina u Vitlejemu u kojoj je Hrist rođen. Božiću prethodi 40-dnevni post, a sam dan praznika je mrsni dan kada se u crkvama pričešćuju oni koji su poštovali pravila posta.

Redakcija TVŽ svim vjernicima pravoslavne vjeroispovjesti čestita blagdan Božić!

Novinarka:Dijana Svrakić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje