Početna aktuelnosti Danas se obilježava Svjetski dan biološke raznovrsnosti – 22. maj

Danas se obilježava Svjetski dan biološke raznovrsnosti – 22. maj

494
0
Podijeli

Ovaj dan se obilježava kao podsjećanje na 22. maj 1992. godine kada je u Najrobiju usvojena Konvencija o biodiverzitetu, međunarodni dokument kojim su se države širom planete obavezale da štite raznolikost živog svijeta.

Pojam biodiverzitet je biološka raznovrsnost i odnosi se na rasprostranjenost živih vrsta, ali i gena i ekosistema u nekom području ili na cijeloj planeti. Biodiverzitet je mjera zdravlja jednog ekosistema – što je raznolikost vrsta veća, životna sredina je manje ugrožena.

Neko ko daje ogroman doprinos zaštiti biodiverziteta jeste profesor dr.Sead Noćajević.

Da su normalne okolnosti profesor Noćajević bi danas biodiverzitetu posvetio pažnju na časovima u školi, na časovima eko sekcije, ali to su ove godine morali odraditi on line putem.

Noćajević kaže da je biodiverzitet na globalnom nivou zaista ugrožen.

Profesor naglašava da je trenutna pandemija donijela dobro prirodi jer je priroda dobila mogućnost da se obnovi.

Grad Živinice itekako je bogat biodiverzitetom kaže Noćajević.

Načešće nismo svjesni bogatstva prirode koja nas okružuje jer je uzimamo zdravo za gotovo.

Na lokalitetu MZ Svojat uz rijeku Krivaču u planu su drugi projekti infrastrukture i vrlo moguće i sportsko rekreativni centar, kako bi se i razvio ruralni turizam i oživio i ovaj dio Grada Živinice, te proglasio zaštičeni pojas u ovom području.

Jer zašto ići u prirodu van našeg Grada ako to sve imamo na dohvat ruke, samo se trebamo potruditi da to uredimo, očuvamo i ostavimo budućim generacijama kaže Noćajević.

Merisa Mujčinović Husić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje