Početna aktuelnosti Deponije na obali rijeke Spreče

Deponije na obali rijeke Spreče

185
0
Podijeli

Starije sugrađane vjerovatno vežu prelijepa sjećanja na njihovu mladost i dane provedene na rijeci Spreči. Mnoge anegdote, komični događaji, radost, veselje, smijeh ili ljubav vezani su za obale rijeka u našem gradu. Danas, situacija je u potpunosti drugačija. Tišina možda najbolje opisuje iskreni da budemo bezizlaznu situaciju. Uništili smo prirodu. Uništili smo simbole našeg grada, Uništili smo sadašnjost i budućnost. Sadašnjost jer zbog bacanja smeća nesavjesnih sugrađana nemamo mjesto za relaksaciju i odmor u našem gradu. Budućnost jer nećemo se imati čega sjećati i prepričavati zanimljive događaje svojim unucima kao što su nama naši djedovi pričali.


Jedna od mnogobrojnih divljih deponija nalazi se u naseljenom mjestu Sjever 2. Otpad i pune vreće smeća ciljano su odlagani uz korito rijeke Spreče.
Mještani ovog dijela našeg grada ističu da štetu proizvode osobe koje sa zaprežnim vozilima svakodnevno izvlače ugalj ili drva, ali prilikom dolaska na zaprežnom vozilu dovlače i velike količine smeća koje bez razmišljanja odlagaju pored rijeke Spreče te tako nanose štetu žiteljima ovog kraja, ali i svima nama koji bi vikende provodili na obali Spreče.


Moramo razmišljati o posljedicama koje će vjerovatno kroz neku godinu biti daleko veće nego što su danas iako smo mišljenja da snimci koje gledate ne mogu biti bolniji.
Možda direktni krivci nisu oni koji upravljaju zaprežnim vozilima, nego građani koji izbjegavaju platiti mjesečni odvoz smeća sa kućne adrese nego prikupljeni otpad pale ili plate nešto sitno vozačima zaprežnih vozila da se pobrinu o smeću samo da nam nije pred vratima.
A sada vi građani Živinica procijenite da li nam je smeće pored rijeka potrebno, jer smo uništili svako naselje, selo i zaseok velikim deponijama.

Mehmed Smajlović

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje