Početna aktuelnosti Dječije obdanište Živinice nosilac Programa obaveznog predškolskg odgoja i obrazovanja

Dječije obdanište Živinice nosilac Programa obaveznog predškolskg odgoja i obrazovanja

399
0
Podijeli

Obavezni program predškolskog odgoja i obrazovanja pred polazak u osnovnu školu jenamijenjen djeci predškolske dobi koja nisu obuhvaćena nekim drugim oblikom predškolskog odgoja i obrazovanja, a koja su pred polazak u osnovnu školu.

Program obuhvata aktivnosti koje se mogu organizovati jednom ili više puta u sedmici u maksimalnom dnevnom trajanju od tri sata a ukupnom trajanju od minimalno 150 sati, u skladu sa potrebama i interesima porodice i djeteta.

Najvažnija uloga predškolskog odgoja i obrazovanja je da se kroz kvalitetno i pažljivo praćenje svakog djeteta odgovori na njegove razvojne potrebe i tendencije, međudejstvom obitelji i institucija, u dobro struktuiranim uslovima socijalnog i materijalnog okruženja i osnaži dijete da se razvije do svojih optimalnih nivoa, poštujući prirodu cjelovitog učenja i razvoja.

Javna ustanova Dječije obdanište nosilac je realizacije Programa obaveznog predškolskog odgoja i obrazovanja djece upisane u prvi razred za školsku 2019/2020.godinu.

Dirktorica Andelić iskoristila je priliku da se zahvali javno svim direktorima osnovnih škola sa područja općine Živinice na saradnji i osiguravanju uslova za buduću ralizaciju pomenutog Programa.

S obzirom da većina djece ne pohađa predškolske ustanove, time ovaj obavezni program ima izuzetno važan značaj, da svakom djetetu (urbanog, prigradskog, ruralnog područja) pruži jednake mogućnosti za ostvarivanje svojih temeljnih prava.

Pred polazak u školu veoma je značajno da dijete stekne određene navike za organizovani rad.

Kroz ovaj program djetetu je omogučeno da se uključi u grupne i kolektivne aktivnosti i prilagodinormama kolektiva.

Postupna priprema za obaveze koje nameće program osnovne škole omogućena je i kroz sticanje pravilnog ritma rada i odmora koje u obiteljskom okruženju teško može ostvariti.

Jasminko Razić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje