Početna aktuelnosti Donacija kompjuterske opreme u okviru projekta readmisije

Donacija kompjuterske opreme u okviru projekta readmisije

951
0
Podijeli

U okviru aktivnosti na uspostavi efikasnog sistema prihvata državljana Bosne i Hercegovine koji se vraćaju u našu zemlju po osnovu sporazuma o readmisiji, predstavnicima deset kantona, deset općina i deset centara za socijalni rad Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice uručilo je donaciju kompjuterske opreme vrijedne više od 50 hiljada KM.

Oprema je donirana općinama/gradovima Prijedor, Bijeljina, Zvornik, Doboj, Modriča, Zavidovići, Zenica, Živinice, Mostar i Bugojno, centrima za socijalni rad iz tih općina te kantonalnim ministarstvima koja su imenovala koordinatore za readmisiju.

Kvalitetna tehnička opremljenost preduslov je za uvezivanje u sistem informacione baze podataka o readmisiranim osobama, te razmjenu podataka unutar svih institucija u sistemu koordinacije radi dodatnog poboljšanja sposobnosti Bosne i Hercegovine u upravljanju procesom readmisije, održive socio-ekonomske integracije readmisiranih povratnika na lokalnom nivou.

Sistem prihvata readmisiranih osoba/državljana Bosne i Hercegovine, jedan od ključnih uslova prilikom dobijanja bezviznog režima odnosno mogućnosti putovanja u zemljama Evropske unije.

Bosna i Hercegovina je od potpisivanja Sporazuma o readmisiji 2015. godine, prihvatila oko 4.500 ljudi.

Općina Živinice, odnosno readmisioni tim je u 2017.godini na ovaj način prihvatio 36 osoba.

Donacija je osigurana u okviru projekta “Integrirani program podrške za reintegraciju povratnika po osnovu sporazuma o readmisiji” (faza III) koji podržava Vlada Švicarske, a provodi Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine u saradnji s CRS-om.

 

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje