Početna aktuelnosti Ekovizija JU Gimnazije Živinice obilježila Svjetski dan ptica selica

Ekovizija JU Gimnazije Živinice obilježila Svjetski dan ptica selica

624
0
Podijeli

Svakog drugog vikenda u maju od 2006. godine obilježava se Svjetski dan ptica selica radi podizanja svijesti javnosti o potrebi zaštite ptica selica i njihovih staništa. Ekolozi Ekovizije JU Gimnazije Živinice obilježili su jučer ovaj dan po prvi put.

Inicijativa za obilježavanje ovog dana pokrenuta je pod pokroviteljstvom međunarodnog Sporazuma o zaštiti afričko-euroazijskih migratornih ptica močvarica i Konvencije o zaštiti migratornih vrsta divljih životinja. Povodom obilježavanja ovog dana širom svijeta organiziraju se različita događanja poput festivala, radionica i izleta  s temom promatranja ptica. Tako su i ekolozi Ekovizije JU Gimnazije Živinice izložbom slika, koje su dar Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine u Sarajevu, jučer u holu škole obilježili i istakli značaj ovog dana.

Ptice su sastavni dio živog svijeta i one su toplokrvne životinje koje moramo na neki način da štitimo i brinemo se o njima. Učenici imaju posebno raspoloženje prema pticama zato što oni uživaju u pjesmi i zovu ptica.

“Kroz časove biologije, ekologije pa evo i na izletu smo imali priliku da uživamo u cvrkutu ptica pogotovo u ovim proljetnim danima. Veoma nam je važno da istaknemo da ćemo mi i u buduće raditi na ovim ekološkim danima. Jedan od posebno značajnih ekoloških dana jeste i biodiverzitet koji ćemo ovih dana obilježiti u JU Gimnaziji Živinice”, kazao je profesor Sead Noćajević.

Ekološka sekcija Ekovizija JU Gimnazije Živinice je jedna od izuzetno poštovanih sekcija ne samo na nivou školu nego su ovu sekciju prepoznali i na globalnom nivou. Sam rad sekcije je u posljednje četiri godine zaživio, a ove godine broji preko 40 mladih ekologa.

Njihov glavni cilj jeste da razviju svijest kod mladih, a zadatak da imamo u buduće što čistiju i zdraviju okolinu.

Novinar: Mirela Aljić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje