Početna aktuelnosti Eksterna matutra

Eksterna matutra

447
0
Podijeli

Oko 600 učenika iz 9 osnovnih škola sa područja opštine Živinice dana  je pristupilo testu odnosno polaganju eksterne mature.

Pedagoški zavod Tuzlanskog kantona provodi testiranje za sve učenike završnih razreda osnovnog obrazovanja.

Test eksterne mature sastoji se od 60 pitanja u kojima su obuhvaćene sve oblasti osnovnog obrazovanja  a koji su sastavili stručnjaci iz oblasti obrazovanja.

Test polože svi učenici s tim što se rezultati izražavaju procentualno i koriste i kao jedan od elemenata za rangiranje kandidata za upis u srednje škole bez polaganja prijemnih ispita.

Vlada Tuzlanskog kantona je uvrstila eksternu maturu u jedan od prioriteta u svom programu rada, potvrdivši to i u najnovijem Zakonu o osnovnom obrazovanju Tuzlanskog kantona, gdje se u članu 56. stav 10. istog zakona navodi: “Na kraju devetog razreda utvrđuje se obaveza polaganja eksterne mature u skladu sa pravilnikom kojeg donosi ministar na prijedlog Pedagoškog zavoda“.

Testiranje  se vrši za sve učenike pod jednakim uslovima i na isti način tako da su danas učenici svih 85 osnovnih škola sa Tuzlanskog kantona završili eksternu maturu.

Novinarka Merila Bedić-Čerkezović

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje