Početna aktuelnosti Elda Lolić :Mladi su budućnost naše domovine

Elda Lolić :Mladi su budućnost naše domovine

745
0
Podijeli

Besperspektivnost,  nemogućnost pronalska posla,  te loša opća klima u zemlji tjeraju veliki broj građana Bosne i Hercegovine da krenu trbuhom za kruhom.

Veliki broj mladih pakuje kofere za odlazak u obećanu Njemačku.

Ali ima i onih , koji svojim znanjem, hrabrošću i pozitivizmom nastoje da pronađu svoje mjesto pod nebom svog grada i domovine.

Jedna od njih je i Elda Lolić .

Elda Lolić, studentica je treće godine Ekonomskog fakulteta u Tuzli.

Ova dvadesetdvogodinja živiničanka svojim znanjem  , hrabrošću i aktivizmom nastoji da mijenja položaj mladih u BiH.

Prve aktivističke korake napravila je u počecima svog srednjoškolskog obrazovanja kroz Fondaciju Mozaik u Živinicama  kao i ulaskom u lokalni tim Asocijacije srednjoškolaca u BiH, zatim svoj put aktivizma nastavlja graditi i na nivou TK-a ali i državnom nivou kroz pomenute organizacije.

Mnogo je projekata koji su realizirani u proteklom periodu, ističe naša sagovornica , naglašavajući  projekat ˝Socijalni dan˝, ˝Dvije škole pod jednim krovom ˝, ˝Kopija vrijedi ˝ , ˝Pripreme Kurkuluma za srednjoškolce  EU za 2020.godinu˝ itd.

Elda je svoje učešće uzela i kroz projekat Citizens Against Terrorism .Radi se o prvom jednom ovakvom projektu koji je implementiran u BiH , koji se bavio  borobom protiv terorizma, ekstremizma i radikalizma  putem alternativnih metoda na društevnim mrežama.

Da ima mladih koji žele nešto promijeniti u ovoj zemlji i koji, za razliku od brojnih mladih koji žele napustiti BiH, žele nešto postići u BiH, tvrdi i naša sagovornica sa kojom smo razgovarali o mnogim pitanjima koje muče mlade.

Ono što je sigurno , odlaskom mladih BiH gubi obrazovan, politički osviješten mladi kadar.

U Bosni i Hercegovini trenutno skoro da ne postoji  institucija koja radi na donošenju strategije da se zaustavi odlazak mladih ljudi iz BiH.

Živinice su možda jedna od rijetkih lokalnih zajednica koja pruža priliku mladim ljudima, jer  statistički podaci govore da je znatan broj  mladih osoba  dobilo finansijsku podršku iz gradskog budžeta u pokretanju vlastitih biznisa, naglašava Elda , koja dodaje , da se ne slaže sa stavovom koji je sve prisutan u medijima da su mladi pasivni.

˝Mladi u našoj zemlji nisu pasivni, što potvrđuju i brojne aktivnosti koje provodimo. Najvažnije je,  što se svakodnevno borimo sa sistemom˝, kaže Elda.

Ova mlada i pametna djevojka,  svojim ličnim primjerom  pokazuje  da se trudom, radom, stalnim učenjem i unapređivanjem svog znanja, te povezivanjem sa drugim kolegama, može osigurati dovoljno kvalitetan život i u našoj zemlji, i to ne samo za sebe, već i za svoju zajednicu i šire.

Više pogledajte u Info bloku od 18:30h…

Novinarka:Dijana Svrakić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje