Početna aktuelnosti Farmer Suljo Smajić iz MZ Bašigovci

Farmer Suljo Smajić iz MZ Bašigovci

631
0
Podijeli

Suljo Smajić iz MZ Bašigovaca otkako zna za sebe bavi se poljoprivredom.

Kao dijete sa bratom je pomagao oko prehrane goveda kojih su imali uglavnmom po dva- tri, od onoga što proizvedu zajedno sa roditeljima obezbjeđivali su egzistenciju i finansirali školovanje. Suljo je završio srednju saobraćajnu školu i kaže da tada nije razmišljao da će njegov primarni izvor finansiranja i u budućnosti biti poljoprivreda, odnosno uzgoj goveda.

Kada je sa bratom kretao u razvoj biznisa prije 17 godina, kaže da je bilo teško, počeli su sa manjim brojem grla, danas u štali imaju 28 muznih krava, a kaže da je znalo biti i više od 30.

Ono što tridesetsedmogodišnji Suljo ističe jeste da se u svakom poslu velika pažnja mora posvetiti kvalitetu krajnjeg proizvoda pa tako i u uzgoju goveda.

Naš sagovornik naglašava da ukoliko bude loša situacija u zemlji planira da proizvodnju preorijentiše u uzgoj bikova, a ako situacija bude bolja onda je u planu proširivati postojeću proizvodnju.

Smajići su prije četiri godine registrovali farmu, a kako bi govedima obezbjedili neophodnu hranu obrađuju oko 170 dunuma zemljišta, ono što otežava njihov radu kažu da su usitnjeni posjedi, raspoređeni po brojnim lokacijama, što iziskuje veća ulaganja i dodatno vrijeme za obradu.

Porodici Smajić posvetili smo 50 izdanje emisije Vrijedne ruke koju možete pogledati na našem YT kanalu.

Novinarka/Merisa Mujčinović/

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje