Početna aktuelnosti Federalni projekti za zapošljavanje

Federalni projekti za zapošljavanje

185
0
Podijeli

Federalni zavod za zapošljavanje i ove godine raspisat će niz javnih poziva koji za cilj imaju zapošljavanje određenog broja ljudi koji se vode na evidencijama kantonanilih biroa za zapošljavanje.

Za planirana dva projekta već polovinom marta bit će objavljeni javni pozivi.

Javni poziv za učešće u Programu sufinansiranja zapošljavanja 2021 (osim za mjeru “Tražim poslodavca 2021”, koja će biti objavljena naknadno) biti otvoren 15.3., 16.3. i 17.3.2021. godine u periodu od 8:00 do 16:00 sati na web portalu Zavoda.

Javnog poziva za učešće u Programu sufinansiranja samozapošljavanja Start up 2021, koji će biti otvoren 17.3., 18.3. i 19.3.2021. godine u periodu od 8:00 do 16:00 sati.

Da bi se prijavili na spomenute projekte potrebno je da poslodavci ali i nezaposlene osobe ispune određene uslove.

Haris Čuljević galsnogovornik FZZ-e kaže da na osnovu iskustva iz ranijih godina, velika je zainteresiranost, naročito mladih ljudi.

Projekti Federalnog zavoda za zapošljavanje obuhvate u prosjeku od 10-12 hiljada ljudi, nakon isteka perioda trajanja projekta oko 60% njih ostane u radnom odnosu, kaže Čuljević.

Kada su pitanju kategorije nezaposlenih koje su obuhvaćene poticajnim mjerama, u fokusu su mladi do 30 godina starosti bez radnog iskustva, žene, mlade osobe sa radnim iskustvom do 35 godina starosti, osobe dobi preko 40 godina, u okviru programa sufinansiranja zapošljavanja ima ukupno 10 različitih mjera, za različite kategorije i sa različitim periodima trajanja sufinansiranja zapošljavanja kaže Čuljević.

Tekstovi oba programa dostupni su na web stranici zavoda za zapošljavanje te se pozivaju poslodavci i nezaposlene osobe da posjete stranicu i upoznaju se sa uslovima za apliciranje na iste.

Merisa Mujčinović Husić

 

 

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje