Početna aktuelnosti Formirana Turistička zajednica grada Živinice

Formirana Turistička zajednica grada Živinice

181
0
Podijeli

Do sada na prostoru grada Živinice nije  bila uspostavljena Turistička organizacija/zajednica, niti su se aktivno pratili indikatori uspješnosti razvoja turističke djelatnosti.

“Uspostavljanjem Turističke zajednice, grad će razviti kapacitete u pogledu strateškog planiranja i razvijanja turizma, kao i aktivnog praćenja trenda turističkih posjeta, noćenja i ostvarenih prihoda kroz turističku djelatnost, a na osnovu čega će se biti u mogućnosti dodatno unaprijediti turistička ponuda” – istakao je na konstituirajućoj skupštini Gradonačelnik Samir Kamenjaković.

Za predsjednika Turističke zajednice grada Živinice jednoglasno je izabran Edvin Selić mlad čovjek bogatog i dragocjenog iskustva u turističkoj djelatnosti.

Na području grada Živinice postoji potencijal za razvoj historijskog, vjerskog, ruralnog, planinskog, rekreativnog i sportskog turizma.

Imajući na umu progresivan razvoj avionskog saobraćaja na Međunarodnom aerodromu u Dubravama, na području grada postoji potencijal za dodatno proširenje smještajnih kapaciteta ali i unapređenje turističke ponude.

Od kulturno-historijskih znamenitosti, Grad Živinice se ističe velikim brojem stećaka i nekropola (oko 300), koji predstavljaju jednu od najzanimljivijih i najznačajnijih pojava u kulturi i historiji srednjovjekovne Bosne.

Pored stećaka, na području Živinica se nalazi i najstarija džamija na području Tuzlanskog kantona, Džamija u Džebarima, koja datira iz 16. stoljeća kao i Džebarski muzej koji je izgrađen uz pomoć donacije Vlade Republike Turske. Pored historijskih spomenika, jedna od vrijednih turističkih atrakcija je i Etno avlija Mačkovac koja predstavlja svojevrstan zavičajni muzej.

Kompleks «Rajsko jezero Bašigovci», izvorište Toplice, eko-zona Suška rijeka, planinski dom, mnoštvo uređenih planinskih staza i drugi sadržaji na Dreniku, kao i čitava mreža čistih proplanaka, potočića i rječica predstavljaju istinske turističke potencijale u području brdsko-planinskog i rekreativnog turizma. Pored navedenih, na području grada se nalazi i lovišta različitih vrsta divljači, 10 lovačkih kuća, lovački dom u izgradnji, vlastite fazanerije, prihvatilište za jelene lopatare, koje predstavljaju atraktivne lokacije za ljubitelje lova. Jedan od neiskorištenih turističkih potencijala jeste akumulaciono jezero Modrac.

Jasminko Razić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje