Početna aktuelnosti Generalni konzul Began Muhić na raspolaganju našim građanima u SR Njemačkoj

Generalni konzul Began Muhić na raspolaganju našim građanima u SR Njemačkoj

248
0
Podijeli
Uvođenje nužno potrebnih mjera u borbi protiv širenja koronavirusa / COVID-19 u Saveznoj Republici Njemačkoj rezultiralo je masovnim zatvaranjem proizvodnih pogona, preduzeća s uslužnim djelatnostima kao i javnih preduzeća i ustanova.

Socijalni život sveden je na minimum, obustavljen je javni prijevoz, zatvoreni parkovi, a građanima se sugeriše da ostaju kod svojih kuća te tako daju doprinos u borbi protiv ovog opakog virusa.

Prema podacima koje redovno ažurira Institut Robert Koch, do danas u podne u Njemačkoj je potvrđeno 32.364 slučaja zaraze virusom, a od toga u Baden-Wurttembergu preko 4.000 slučajeva.

Posljednih dana generalni konzulat BiH u Štutgartu zatrpan je brojnim pozivima bh. građana koji žive i rade u ovom dijelu Njemačke s upitima o mogućnosti povratka u BiH, kao i problemu s kojim se susreću nakon isteka viza ili dozvola boravka dužim od 90 dana.

Began Muhić, generalni konzul BiH u Štuttgartu, za TV Živinice je istakao:

“Prema redovno ažuriranim informacijama s kojima raspolažemo trenutno ne postoji organizovani način prevoza putnika autobusnim, željezničkim ili avionskim saobraćajem prema BiH. Sugerišemo građanima BiH koji se nalaze u ovom dijelu Njemačke da ne napuštaju svoja mjesta prebivališta i da ne kreću individualno prema Bosni i Hercegovini. Time ugrožavaju ne samo svoje, već i zdravlje svoje porodice. Svi oni koji se ogluše o naše apele i sugestije trebaju biti svjesni da predstavljaju veliku potencijalnu prijetnju širenju koronavirusa i isti će biti tretirani restriktivnim mjerama karantine i izolacije prilikom ulaska u BiH”,
poručio je Muhić.

Diplomatsko-konzularna predstavništva BiH u Njemačkoj blagovremeno su aktuelizirali problematiku građana, dodaje, kojima uskoro ističe viza ili dozvoljeni period boravka do 90 dana.

“Od nadležnih institucija SR Njemačke dobili smo obavijest da se građani suočeni sa ovim problemom trebaju obratiti, prije isteka vize, Uredu za strance u općinama njihovog prebivalištva, te mailom dostaviti potrebne dokaze skeniranih dokumenata i za iste će biti omogućeno produžetak istih. Također se mole
građani da se isključivo obraćaju mailom i telefonom, a nikako da idu lično u sjedišta Ureda za strance, a ukoliko bude potrebno dostavljati dodatnu dokumentaciju isti će ih kontaktirati putem maila ili telefona”, kazao je za TV Živinice generalni konzulat BiH u Štutgartu.

Dodao je da su dežurni broj telefona i e-mail istaknuti na njihovoj web stranici gkbih-stuttgart.de

Jasminko Razić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje