Početna aktuelnosti Gimnazija dobila solarnu laboratoriju

Gimnazija dobila solarnu laboratoriju

253
0
Podijeli

JU Gimnazija Živinice  osvojila je prvo mjesto  na takmičenju u okviru projekta ˝Inovativnim umom do pametnih škola ˝te samim tim osvojila  vrijednu nagradu i to solarne labaratorije i fotonaponski solarni sistem.

Vrijednost  opereme koja je stigla u Gimnaziju je oko 15 hiljada eura.

JU Gimnazija Živinice iz BiH pobjednik  je u takmičenju  u uštedi energije u kojem je učestvovalo čak 105 škola (24 iz Brodsko – posavske županije i 81 iz Tuzlanskog kantona) s ukupno skoro 38.000 učenica i učenika, nastavnika i drugih zaposlenika škole. Takmičenje je  je organizirano u okviru projekta „Inovativnim umom do pametnih škola“.

Ova odgojno obrazovna ustanova  kao nagradu dobila je  fotonaponski sistem  za proizvodnju električne energije te solarni laboratorij koji se u suradnji sa učenicima i osobljem škole oprema s uređajima koji koriste solarnu energiju.

Veliki je ovo uspjeh za Gimnaziju ističe direktor Sanel Mumić.

Dio aktivnosti je i praktični rad u kojem učenici sudjeluju u izradi uređaja i njihovom programiranju.

Upravo je smanjenje potrošnje energije, zajedno s tranzicijom energetskog sektora prema obnovljivim izvorima, ključan faktor u smanjenju onečišćenja okoliša i borbe protiv klimatskih promjena.

Opremanje solarnog laboratorija u Gimnaziji  dio je pripreme za solarni festival koji će se održati za nekoliko dan bas u ovoj školi.

Novinarka:Dijana Svrakić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje