Početna aktuelnosti Gornje Živinice: Rekonstrukcija stare džamije

Gornje Živinice: Rekonstrukcija stare džamije

497
0
Podijeli

Stara džamija u džematu Živinice Gornjeima veoma važnu ulogu u razvoju vjerskog života radske zone, 1930-tih godina bila je to jedina džamija u užem gradskom jezgru u kojoj su vjernici obavljali molitvu. Ove godine došlo se na ideju da se ovaj objekat obnovi, kako bi joj se vratio stari sjaj i na toj ideji se uveliko radi.

Ova džamija kao i stari nišani u blizini nje svjedok su tada a i danas da je postojao vjerski život na ovom području.

Džemat Gornje Živinice jedan je od najvećih džemata Medžlisa IZ Živinice.

Obuhvata preko 1000 domaćinstava, jedan je od najsloženijih džemata, jer pored tri objekta u haremu i četiri mekteba još je u planu izgradnja i petog mekteba, obuhvata i 12 mezarja vakufskih i porodičnih. Vjerska pouka obavlja se na pet lokacija u džamijskom mektebu i ostala 4 mekteba.

Od 2014.godine vrši se i podučavanje starijih vjernika arapskom pismu, do sada je 40 polaznika završilo hatmu, kaže nam imam Aldin ef.Starčević.

Podršku u rekonstrukciji stare džamije dao je gradonačelnik i predsjedavajući GV, izdvojivši inicijalna sredstva iz budžeta za početak radova.

Već naedne sedmice trebali bi početi radovi na rekonstrukciji krova, kazao nam je predsjednik građevinskog odbora Edhem Klopć.

Donacije se mogu uplatiti putem Medžlisa IZ Živinice sa naznakom za džamiju u Gornjim Živinicama.

Merisa Mujčinović Husić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje