Početna aktuelnosti Grad Živinice: Američki ambasador u BiH posjetio Šeriće

Grad Živinice: Američki ambasador u BiH posjetio Šeriće

1293
0
Podijeli

Žene preduzetnice u domu kulture Šerići predstavile su svoje biznise prilikom posjete ambasadora Sjedinjenih Američkih Država u BiH Eric Nelson i direktorice Misije USAID-a u BiH Nancy J. Eslick.

Biznisi su pokrenuti u oblasti ugostiteljstva, zanata, poljoprivrede, uslužnih djelatnosti i proizvodnje eko povrća, a u narednih godinu dana kroz Fond će im biti pružena finansijska i mentorska podrška u pokretanju i održavanju biznisa.

Domaće džemove, ajvar i zimske namirnice predstavila je i Kadira Ahmetović, koja je pokretanjem obrta za preradu voća i povrća stalno zaposlenje pružila radnicima i radnicama koji su do sada radili samo sezonski. Kadira je posao zapocela prije 6 godina zbog zdravstvenih problema, iste godine je  ostala i bez posla. Sada ima registrovan obrt kroz spomenuti projekat.

Modna konfekcija iz Živinica sa motivima tradicionalne bh. nošnje naći će se na policama turističkih centara i prodavnica širom Bosne i Hercegovine, zahvaljujući Fondu za podršku razvoju biznisa marginaliziranih grupa žena koji realizuje USAID-ov Program podrške marginaliziranim grupama u saradnji sa lokalnim zajednicama.

Obrt  je kroz Fond pokrenula Sanela Čičkušić, poduzetnica iz Živinica. Cilj da se očuvaju tradicionalne rukotvorine i zanati a Šerićke to najbolje znaju, što su danas i pokazale.

Svije biznise kroz ovaj projekat pokrenulo je 14 žena iz Grada Živinice.

USAID-ov Program podrške marginaliziranim grupama u saradnji sa Gradom Živinice osigurao je 100.000 KM ( 50% USAID i 50% Grad Živinice) za pružanje podrške u pokretanju i razvoju biznisa žena iz marginaliziranih grupa.

USAID-ov Fond za podršku razvoju biznisa marginaliziranih grupa žena i volja predstavnika Grada Živinice da investiraju u edukaciju žena i podrže njihove ideje i biznise, bio je jedan od elemenata koji je doprinio članstvu Grada Živinice u UNESCO-vu globalnu mrežu gradova koji ulažu u obrazovanje svojih stanovnika, a kao jedinog grada iz BiH.

Cilj Fonda nije samo dodijeliti sredstva, nego pružiti i druge vidove podrške ženama, ohrabriti ih, ali i pokazati kolika je snaga marginaliziranih skupina. Na ovaj način pokazuje se kako se može strateški djelovati i kako to djelovanje poboljšava prvenstveno lokalnu zajednicu, ali i društvo u cjelosti.

Merisa Mujčinović

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje