Početna aktuelnosti Građani Živinica sistem daljinskog grijanja trebali bi dobiti 2022.godine

Građani Živinica sistem daljinskog grijanja trebali bi dobiti 2022.godine

485
0
Podijeli

Gradonačelnik Samir Kamenjaković potpisao je Sporazum  o nastavku međusobne saradnje  i regulisanju  odnosa za izgradnju toplovoda i korištenja toplifikacionih kapaciteta Termoelektrane Tuzla za daljinsko grijanje Grada Živinice sa generalnim direktorom Eleketroprivrede BiH  Bajzitom Jašarevićem i v.d.izvršnim  direktorom za proizvodnju Senadom Sarajlićem.

Obzirom da nam se bliži kraj miholjskog ljeta, već u narednim danima možemo očekivati niske temperature kada će  biti pokrenuta i individualna ložišta.

Stoga očekivati je da će Živinice   ponovno prednjačiti i biti rekorder po zagađenom zraku.

Međutim u Gradskoj upravi Živinice ovaj problem stavili su među prioritenim u rješavanju,  pa  su u posljednje dvije  godine dana radili na pripremnim aktivnosti za početak izgradnje primarnog toplotnog voda od Termoelektrane prema Gradu Živinice.

Nakon što su potpisali Sporazum o nastavku međusobne saradnje  i regulisanju  odnosa za izgradnju toplovoda i korištenja toplifikacionih kapaciteta Termoelektrane Tuzla, u naredne dvije godine  ih očekuju pune ruke posla.

˝U ovoj godini ćemo proglasiti javni interes, uraditi eksroprijaciju zemljišta, odrediti trasu i uraditi  projekat primarnog voda. Nakon toga , išlo bi se u izvođenje radova, koji bi prema riječima Uprave Elektroprivrede mogli biti završeni za 12 mjeseci. Dakle , imamo godinu dana za rješavanje javnog interesa i eksprorpijacije i godinu dana za izvođenje radova˝, kazao je Gradonačelnik Samir Kamenjaković.

Projekat izgradnje primarnog voda od Tuzle do Živinice bi trebao koštati od 15 do 17 miliona KM kojeg će finasirati Elektroprivreda BiH.

˝Prije svega želim kazati da nije postojao projekat izgradnje primarnog voda, sada ga prvi puta radimo, a po nekim izvorima idejnog projekta on bi mogao koštati od 15 do 17 miliona KM. Međutim, to ćemo tačno  znati,  kada uradimo zvanično glavni projekat izvođenja Toplotne mreže ˝, dodao je Gradonačelnik Živinica.

Gradonačelnik Kamenjaković naglašava  da bi ovaj projekat bio upitan za realizaciju da nije došlo do izmjene trase postavljanja cjevovoda .

˝Mi smo u protekle dvije godine intezivno radili na trasi koja je trebala da se definiše, pa smo bukvalno pješice prešli trasu, uvidjeli da je tu 90% državnog zemljišta, te da neće biti eksproprijacije.

To daje nadu ovom projektu. Ukoliko bi ušli u privatnu imovinu, taj projekat se ne bi nikada završio. Iz tog razloga smo ˝pobjegli˝od dijela Ljubača i Husina i otišli na Kiseljak, da idemo trasom gdje ide pruga. Kada bi išli trasom  koja je prije određena , ovaj projekat bi bio milion KM˝, kazao je.

Uprava Elektroprivrede je podvrdila da bi Građani Živinica sistem daljinskog grijanja trebali imati 2022, a cijenu toplote bi plaćali 1.70KM.

Ovo je jedan od veoma važnih projekata za Živinice , pored projekata izgradnje Regionalne deponije, te vodosnabdijevanja. Sa ovim projektima Grad Živinice i  građani ovog grada  dobiće  sasvim sigurno bolje uslove života, poručio je Gradonačelnik.

Novinarka:Dijana Svrakić

 

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje