Početna aktuelnosti Gradska uprava Živinice održala radno – konsultativni sastanak o obnovljivim izvorima energije

Gradska uprava Živinice održala radno – konsultativni sastanak o obnovljivim izvorima energije

141
0
Podijeli
Grad Živinice, odnosno Gradska uprava Živinice, već neko vrijeme čini velike korake u tranziciji ove lokalne zajednice iz konzumenta energije nastale iz fosilnih goriva u zajednicu koja će svoju budućnost graditi na obnovljivim izvorima energije.
To je za naš grad poseban imperativ s obzirom da se zna da smo jedna od aero najzagađenijih sredina, ne samo u Bosni i Hercegovini nego i u Europi.
Na tom fonu jučer je, u organizaciji Gradske uprave Živinice, održan radno – konsultativni sastanak svih zainteresiranih činilaca čija će participacija dovesti do uspješnog odvijanja procesa energetske tranzicije.
NA OSNOVU INICIJATIVE GRADA  ŽIVINICE U POGLEDU RAZVOJA OBNOVILJIVIH IZVORA ENERGIJE NA ZEMLJIŠTU U VLASNIŠTVU GRADA POGODNOM ZA TAKVE NAMJENE EVROPSKA BANKA ZA OBNOVU I RAZVOJ EBRD JE RAZVILA PROGRAM PODRŠKE S CILJEM DA SPROVEDE INICIJALNU PROCJENU PRAVNOG I EFIKASNOG STRUKTUIRANJA I UGOVARANJA PROJEKTA OBNOVLJIVIH IZVORA ENERGIJE, KAKO BI SE OSIGURAO BRZ RAZVOJ SA MAKSIMALNOM VRIJEDNOSTI ZA GRAD ŽIVINICE.
Program podrške sprovode Karanavić & partners i Ekonomic consalting Asociates Lmtd koji su zaduženi za izradu inicijalne procjene mogućnosti razvoja kapaciteta obnoviljivih izvora energije.
Sada slijedi proces opredjeljivanja za neka  od tri jučer ponuđena potencijalana modela struktuiranja projekta Obnoviljivih izvora energije na području grada Živinice.

Jasminko Razić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje