Početna aktuelnosti Gradski mješoviti hor Živinice gostovao u Tuzli

Gradski mješoviti hor Živinice gostovao u Tuzli

209
0
Podijeli

U petak je u Bosanskom kulturnom centru TK u Tuzli upriličen Proljetni koncert u organizaciji Gradskog kulturno – umjetničkog društva Bosna iz Tuzle.


Na poziv organizatora ove kulturne manifestacije, u programu je učestvovao i Gradski mješoviti hor Živinice i svojim nastupom oduševio veliki broj prisutnih na koncertu.


Živinički hor je na najljepši način predstavio svoj grad i uspostavio lijepu i korisnu saradnju sa Horom “Učo” koji je u sastavu GKUD – a Bosna.


Gradsko kulturno-umjetnicko društvo “Bosna” Tuzla osnovano je 4. avgusta 1945. godine pod imenom RKUD „Mitar Trifunović-Učo”, a od januara 1993 godine ovo društvo nosi današnji naziv.

Društvo broji preko 250 članova koji su raspoređeni u folklornu sekciju (I Folklorni ansambl, II Folklorni ansambl, Dječija škola folklora, Ansambl veterana, Rekreativni folklor), Narodni orkestar, Sekciju „Sijelo u podne“, Ženski hor “Učo” i Plesni
klub „Flamenko“ sa svojim plesnim sekcijama.

Na umjetničkom repertoaru folklorne sekcije se nalaze tradicionalni narodni plesovi naroda i narodnosti sa područja cijele bivše Jugoslavije dok je moderni ples
zastupljen u svim žanrovima (latino, show dance, break dance, hip hop).

Jasminko Razić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje