Početna aktuelnosti Hatma u džematu Lukavica Donja

Hatma u džematu Lukavica Donja

79
0
Podijeli

U Džamiji džemata  Donja Lukavica u subotu je upriličena vjerska manifestacija hatma za 28 učača Kur’ana.

Ovaj svečani čin svojim prisustvom uveličali su glavni imami medžlisa  Živinice i Zvornik kao i gradonačelnik Živinica.

Džemat  Donja Lukavica koji je u sklopu Medžlisa islamske zajednice Živinice u svojoj dugogodišnjoj islamskoj tradiciji ima mektebsku nastavu i  smatra je kao normalan i sastavni dio ovodunjalučkog života.

U prošlu subotu održana je Hatma – dova sa 19 mekteblija kao i 9 džematlija koji su učili po posebnom programu za odrasle a koje je sve podučavao Samir ef. Krbuljić, imam i mualim ovoga džemata.

U svom obraćanju pristnim gostima u prelijepoj džamiji u Donjoj Lukavici, Samir ef. je rekao:

“Dozvolite mi na početku da vas sve poselamim sa islamskim pozdravom  i da svima poželim prijatan boravak ovdje sa nama u ovoj Allahovoj kući, da vam ovi mubarek trenuci proteknu u Allahovo ime i da svi imate osjećaj da ste prije svega Njegovi, pa poslije i naši musafiri. Naš današnji program je pripremljen i biće inša-Allah izveden u skladu sa tradicionalnim načinom održavanja ovih manifestacija, kako u našem, tako i u drugim džematima. Ja mogu da potvrdim a Allah dželešanuhu mi je svjedok, da smo svi zajedno učinili sve da polaznici što bolje nauče, i da nam je jedini cilj bio i ostao, samo islamsko znanje. Nadam se da ćemo imati sabura da ih saslušamo, jer je učenje i slušanje Kur’ana naređeno od Allaha dželešanuhu pa samim tim i posebno nagrađeno djelo.”

“Allahov poslanik, Muhamed a.s., je rekao: “Ko bude učio Kur’an, proučavao ga i radio po njemu, na Sudnjem danu će mu biti stavljena na glavu kruna od nura koja će svijetliti kao što svijetli Sunce. Njegovi roditelji bit će zaogrnuti s dva ogrtača, pa će reći: ’Zašto li smo ovako obučeni?’ Biće im kazano: ’Zato što je vaše dijete stalno bilo uz Kur’an’.”-između ostalog, u svom prigodnom obraćanju istakao je Sedin ef Karić, glavni imam Medžlisa islamske zajednice Živinice.

Među mnogobrojnim gostima bili su prisutni i Glavni imam Medžisa islamske zajednice Zvornik, imami iz drugih džemata živiničkog Medžlisa kao i gradonačelnik Živinica Samir Kamenjaković.

Polaznicima su podjeljena priznanja o svršenom prvom stepenu vjerske pouke.

Nakon toga, gosti su zijaretili kuće polaznika vjerske pouke, uz ručak i muhabet.

I na kraju, iskrene čestitke svim svršenim polaznicima vjerske pouke, onima koji su se odlučili na ovo hairli djelo, te imamu i vjeroučitelju Samiru ef Krbuljiću.

Jasminko Razić

 

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje