Početna aktuelnosti In memoriam Osmo Forčaković

In memoriam Osmo Forčaković

291
0
Podijeli

Osmo Forčaković preminuo je jučer u 75.godini života .

Tokom svog života Osmo je bio  privrednik, društveno politički radnik i bivši predsjednik-načelnik općine Živinice koji je ovu funkciju obavljao u najtežim vremenima .

Nakon uspješnog završetka studija na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu radio je na poziciji ekonomskog analitičara u rudnicima uglja „Kreka“ iz Tuzle i „Đurđevika“, potom je imenovan za člana Poslovodnog odbora za ekonomske poslove u RO Konjuh.

Forčaković je također obavljao i funkcije  u drugim organima kao što su član Izvršnog odbora Tuzlanske banke i član Izvršnog odbora „Šipad-banke“ Sarajevo.

Radio je i kao profesor u MSŠ Živinice.

U periodu od 1990. do 2000.godine izabran je za prvog predsjednika SDA Živinice i prvog predsjednika Skupštine općine Živinice, kao i  načelnika općine Živinice.

U ratnom periodu bio je predsjednik ratnog Predsjedništva općine Živinice, predsjednik Patriotske lige i organizator otpora općine Živinice.

Svoj ogroman doprinos za razvoj općine Živinice davao je  prije , za vrijeme i poslije rata.

Ostaće upamćen  po mnogim projektima, među kojima je najznačajniji poslovna zona Maline.

Za svoj rad odlikovan je mnogobrojnim priznanjima, među kojima je i dvostruka  “Zlatna plaketa” općine Živinice.

Upravo zahaljujući Osmi Forčakoviću, osnovan je i Radio a potom i Televizija Živinice .

Naime, u maju 1992.godine zahvaljujući upravu inicijativi Forčakovića osnovani su Radio i Televizija sa ciljem razbijanja medijske blokade na ovim prostorima.

Dženaza namaz Osmi Forčakoviću biće klanjana  15.aprila-SUBOTA u haremu džamije Islamskog Centra Živinice  poslije podne namaza u 13:30 minuta , a ukop će se obaviti na Gradskom mezarju.

Kolektiv Televizije Živinice ovom prilikom upućuje iskreno saučešče porodici Forčaković.

Dijana Svrakić

 

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje