Početna aktuelnosti Inicijativa za riješenje problema vodosnabdjevanja Đurđevika i Kovača

Inicijativa za riješenje problema vodosnabdjevanja Đurđevika i Kovača

123
0
Podijeli

Na jučer održanoj 3.redovnoj sjednici Gradskog vijeća gradonačelnik je podnio inicijativu za riješavanje problema vodosnabdjevanja Đurđevika i Kovača.

Problem vodosnabdjevanja građana Đurđevika i Kovača prisutan je duži niz godina, iako se posljednjih godina poduzimaju neki koraci da se ovaj problem riješi još uvijek ovaj dio našeg grada nije snabdjeven dovoljnim količinama vode.

Veliki problem predstavljali su nelegalni priključci  i rasipanje vode.

Gradonačelnik je jučer na GV podnio inicijativu da pokrene procedura formiranja pravnog lica koje će upravljati vodovodom, što bi bio prvi korak riješavanja vodosnadjevanja Đurđevika i Kovača.

Prema Zakonu o vodama TK ukoliko određeno područje ima preko 500 stanovnika potrebno je formirati pravno lice koje će upravljati mjesnim vodovodom, a znajući da spomenuta područja imaju i do 10 hiljada stanovnika,  nužno je formirati pravno lice kako bi grad mogao da ulaže sredstva ali i aplicira na projekte sa viših nivoa vlasti.

Prema riječima Gradonačelnika Samira Kamenjakovića, jedan od glavnih ciljeva Uprave Grada Živinice, jeste rješavanje problema vodosnabdjevenosti svih dijelova Grada Živinice. Zbog toga se intenzivno radi na istraživanju i primjeni alternativnih i novih izvora vode, zato su i za područje Đurđevika i Kovača u 2019.godini rađene istražne bušotine.

Mještani ovog područja itekako bi bili sretni da konačno dobiju dovoljne količine vode te da dočekaju dane bez redukcija.

Merisa Mujčinović Husić

 

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje