Početna Uncategorized Iste cijene ogrjeva kao i prethodne godine

Iste cijene ogrjeva kao i prethodne godine

58
0
Podijeli

Dok se u zemljama regije govori o svakodnevnom poskupljenju ogrjeva, saznajemo da se cijene drva, uglja i peleta u Bosni i Hercegovini ne razlikuju mnogo od prošlogodišnjih. Ipak, čini se da većina građana nije bila u mogućnosti osigurati ogrjev ranije, zbog čega trenutno vlada velika potražnja.Cijene drva jedini su ogrijev koji je ove godine skuplji u odnosu na prošlu odnosno u odnosu na cijee do 1 jula ove godine,kazali su nam danans iz Javnog preduzeća Šume tuzlanskog kantona i to za 3 km po metru.

Kada je u pitanju ugalj saznajemo da su cijene ove godine u odnosu na prethodnu ostale iste .Dakle građani koji za ogrev u zimskom periodu koriste ovu sirovinu ugalj  će plaiti isto kao i prošle godine.U Rudniku mrkog uglja Đurđevik maloprodajna cijena za domaćinstvo iznosi 115 KM po toni što je ista cijena kao i prošle godine .U Rudniku Kreka Dubrave maloprodajna cijena uglja za domaćinstvo također su iste kao i prethodne godine tako da ugalj komad iznosi 156,6 KM sa pdv-om po toni,kocka je 162 ,10 km a orah je 155,40 km sa pd-vom.

Građani koji se griju na pelet također neće imati problem sa poskupljenjem ogreva. Zbog svoje jednostavnosti, ekološke prihvatljivosti i pristupačne cijene, grijanje na pelet postalo je jedno od najpopularnijih načina grijanja.Cijen apeleta ove godine iznosi od 280 do 320 km po toni .

Ogrev se uglavnom kupuje na rate što najčešće ipak čine penzioneri i u tom slučaju cijene su uglavnom nešto veće. Cijena od 89 KM po kubnom metru drva i dalje je visoka za brojne građane, zbog čega se nerijetko odlučuju za kupovinu kod ilegalnih prodavača. Sudeći prema oglasima u novinama i na internetu, kubni metar kod ovih trgovaca košta između 50 i 70 KM. Na internet oglašivačima može se pronaći i ugalj po cijenama od 100 do 140 KM.

Sabina Kavgić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje