Početna Uncategorized Iz kantonalnog budžeta izdvojena sredstva za sanaciju nekoliko projekata

Iz kantonalnog budžeta izdvojena sredstva za sanaciju nekoliko projekata

116
0
Podijeli

Na području Živinica u narednom periodu trebalo bi biti realizovano nekoliko infrastrukturnih projekata koji će doprinijeti boljem i ugodnijem načinu života građana u ovoj sredini.

Radi se o asfaltiranju dionica puta u MZ-a Bašigovci, Priluk, Šišići, Gračanici i MZ Đurđevik.

Sredstva za ove projekte obezbjeđena su u  kantonalnom budžetu u iznosu od 4 miliona 263 hiljade 312 KM.

Na  sjednice Vlade koja je održana 21.juna, donesena je Odluka o odobrenim projektima sanacije lokalnih i nerazvrstanih cesta na području TK-a.

Među   nekoliko općina i gradova odobreni su i projekti za sanaciju odnosno asfaltiranje nekoliko dionica puta i u Živinicama.

Za projekat asfaltiranja  dionice puta od kuće Šefika Husića prema Baraždin stanici  MZ Bašigovci planirano je 59.999KM.

Asfaltiranje dionice puta u naselju Selište MZ Priluk,  10.993KM

Asfaltiranje dionice puta u naselju Nuhanovići MZ Šerići 15.203KM, saniranje dijela puta prema Domu Tatarice MZ Šišići 49.998 KM a za projekat rehabilitacije sanacije i reknstrukcije  lokalnog  puta od R 455 a do Gračanice  400.000KM.

Također, na sjednici Vlade TK-a  koja je  održana 28.juna data je  saglasnost na Odluku Ministarstva za rad, socijalnu politiku i povratak o odobravanju sredstava Mjesnoj zajednici Đurđevik, grad Živinice, kao učešće u rješavanju projekta održivog povratka „Nastavak asfaltiranja puta Djedino-Vrnojevići“ iznosu od 6.000. Vrnojevići su povratničko naselje koje nije imalo asfaltiranu putnu komunikaciju niti ima snabdjevenost vodom. Sanacija je započeta od strane Grada Živinica iz gradskog budžeta i do sada je asfaltirana dionica 3,5-4 km u više faza. U povratničkom naselju Vrnojevići više od 100 domaćinstava izvršilo je povrat imovine ali se ne mogu trajno vratiti jer ne postoji infrastruktura za trajni povratak.

Dijana Svrakić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje