Početna aktuelnosti Javni poziv za programe zapošljavanja na TK-a početkom marta

Javni poziv za programe zapošljavanja na TK-a početkom marta

201
0
Podijeli

Služba za zapošljavanje Tuzlanskog kantona u suradnji s Federalnim zavodom za zapošljavanje (FZZZ) svake godine realizuje programe sufinansiranja zapošljavanja i samozapošljavanja.

Ove godine sa početkom marta mjeseca , očekuje se raspisivanje Javnog poziva za program zapošljavanja  , a na isti će moći aplicirati poslodavci sa područja TK-a koji izmiruje redovno obaveze prema državi, kao i osobe koje se nalazi na evidencija Biroa za zapošljavanje.

FZZZ je za Programe zapošljavanja  i samozapošljavanja  za Tuzlanski kanton za 2021. godinu izdvojio oko sedam miliona KM.

Za realizaciju Programa sufinansiranja zapošljavanja planirana su sredstva od oko četiri miliona i 500 hiljada KM, dok je za Programa sufinansiranja samozapošljavanja, odnosno Start up, planirano oko dva miliona i 350 hiljada KM.

Riječ je o mjerama zapošljavanja:  “Tvoja prilika”, koji se odnosi na prvo radno iskustvo za mlade osobe starosne dobi do 30 godina i Sufinansiranje zapošljavanja osoba s radnim iskustvom starosne  dobi do 35 godina, zatim “Zapošljavanje žena“, ”Prilika za sve”, “Doprinosi 500”, “Zapošljavanje demobilisanih boraca”, “Periodično/sezonsko zapošljavanja”, “Nova prilika”, “Javni radovi i pomoć potrebnima”, “Tražim poslodavca” i “Služba u saradnji sa poslodavcima”,“Poduzetništvo za mlade”, “Poduzetništvo za žene”, “Poduzetništvo za sve”, “Poduzetništvo za demobilizirane branitelje”, “Druga prilika”.

U programima za 2021. godinu postoji i jedna novina, a riječ je o mjeri “Doprinosi 500”.

˝Naime, kroz ranije programe na ovu mjeru nisu mogle aplicirati zdravstvene ustanove, ali zbog pandemije koronavirusa i izražene potrebe za zapošljavanje zdravstvenih radnika, Federalni zavod za zapošljavanje je u Programu sufinansiranja zapošljavanja za 2021. godinu omogućio apliciranje i zdravstvenih ustanova na mjeru “Doprinosi 500” ˝, izjavila je za TVŽ Amela Makul, stručna saradnica za informisanje Službe za zapošljavanje TK.

 

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje