Početna aktuelnosti Jesu li novčane kazne rješenje za poboljšanje sigurnosti u saobraćaju?

Jesu li novčane kazne rješenje za poboljšanje sigurnosti u saobraćaju?

149
0
Podijeli

Ministarstvo komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine objavilo je Prednacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima BiH, kojim se, između ostalog, predviđa da se vozačima početnicima prva vozačka dozvola izdaje na period od dvije godine.

Prednacrtom zakona predviđaju se i kazne za prebrzu vožnju i pijanstvo do dvije hiljade maraka.

Inicijativa Ministarstva, između ostalog, jeste da se za određene najteže prekršaje poveća iznos novčane kazne (od 1.000 do 2.000 KM). Konkretno, ova kazna biće izrečena vozaču koji se vozilom u naselju kreće brzinom koja je viša za 50 kilometara na sat od dozvoljene. Ova novčana kazna predviđena je i za vozača koji upravlja vozilom ili instruktora vožnje dok osposobljava kandidata i kod kojeg se utvrdi količina alkohola u krvi viša od 1,5 promila.

Istu kaznu dobiće vlasnik koji dozvoli da njegovim vozilom upravlja osoba koja na to nema pravo, odnosno osoba koja nema pravo da upravlja tom kategorijom vozila.

U slučaju da usljed gore navedenih prekršaja bude počinjena i saobraćajna nezgoda, počinilac može dobiti od 2.000 do 5.000 KM novčane kazne i zabranu upravljanja vozilom u trajanju od devet mjeseci.

Jesu li novčane kazne rješenje za poboljšanje sigurnosti u saobraćaju,  pitali smo,  prof. dr. Osman Lindov, inženjer saobraćaja i profesor na sarajevskom Fakultetu za saobraćaj i komunikacije?

Više u prilogu u 18:30h …

Novinarka:Dijana Svrakić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje