Početna aktuelnosti JU Centar za socijalni rad Živinice: Aktivnosti u 2019.godini

JU Centar za socijalni rad Živinice: Aktivnosti u 2019.godini

480
0
Podijeli

Sistem socijalne pomoći je nedoprinosni program kojim se osigurava mreža socijalne sigurnosti za lica u najvećem stanju potrebe. Licima koja ispunjavaju uslove ovaj sistem pruža porodične naknade, dječje doplatke, boračke naknade i usluge socijalne zaštite.

Centar za socijalni rad  Živinice iz godine u godinu bilježi veći broj korisnika različitih usluga i prava iz oblasti socijalne zaštite i socijalnih davanja.

” U prošloj godini Centar za socijalni rad je za 362 korisnika stalne novčane pomoći pružio stalnu novčanu pomoć. Taj broj varira od mjeseca do mjeseca. Što se tiče tuđe njege, tjelesno oštećenje, dječiji dodatak, neratni invaliditeta u prošloj godini smo imali 1348 korisnika, korisnika naknade na ime tuđe njege i pomoći je bilo 1023, korisnika dječijeg dodatka 683 uvećanog dječijeg dodatka 196″, kazala je između ostalog v.d. direktorice Azra Hodžić.

Ostvarivanje prava na zdravstveno osiguranje lica koja ni po kom drugom osnovu ne mogu ostvariti pravo osim po odluci Ov Živinice donesenoj u 2018.godini bilo je jedno od posebno dobro urađenih poslova kaže v.d.direktorica Azra Hodžić, jer su na takav način lica koja su imala teška oboljenja kao što je rak dobila mogućnost da se liječe.

Pored spomenutih oblika pomoći Centar za socijalni rad uspješno je realizirao i ostale osnovne oblike socijalnih davanja.

Za korisnike prava na stalnu novčnu pomoć u toku je revizija i dostava dokumentacije.

Svi ovi podatci odnose na odrađivanje poslova koji se tiču socijalnih davanja, međutim Centar za socijalni rad Živinice u toku godine ima više i složenije poslove  koji se tiču usluga socijalnog rada.Posebno kad se tiče rada po porodičnom zakonodavstvu, nasilju u porodici, sprečavanju prosjačenja, ističe Hodžić, te dodaje da je ponekad jedan takav slučaj dovoljan za jedan mjesec i da se ne može završiti.

Još uvijek se radi statistika za takve slučajeve i slučajeve razvoda brakova i  posredovanja.

Nasilje u porodici, smještaj djece, smještaj odraslih, sve su to složeni poslovi koji traže više ljudi u timu, a znajući da Centar nema dovoljan broj uposlenih stručnih ranika na ovim poslovima činjenica je da trenutno uposleni čine sve napore da ispune sve zahtjeve i odrade poslove u oblasti svog djelovanja.

Merisa Mujčinović Husić

 

 

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje